"Aantal verkeersdoden halveren tegen 2020"

Minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open VLD) wil het aantal verkeersdoden halveren tegen 2020. Dat heeft ze gezegd op de Staten-Generaal voor de verkeersveiligheid. Daarnaast komt er deze zomer een nieuwe Bob-campagne.

In 2009 vielen er 840 doden in het Belgische verkeer, over tien jaar mogen dat er maar 420 zijn. Daarvoor moet volgens Turtelboom de rijopleiding verbeteren en de weginrichting worden aangepast. Ook de pakkans moet stijgen. Daarom wil Turtelboom tegen 2015 elk jaar 1,2 miljoen controles op alcohol en druggebruik invoeren. Dat is dubbel zoveel als nu het geval is.

"Die halvering is haalbaar door meer te investeren in materiaal", aldus Turtelboom. "Als je bij wijze van spreken de wachttijd van bepaalde testen kunt doen dalen van 6 minuten naar 2, kan je 3 keer zoveel controles doen met dezelfde capaciteit."

Deze zomer opnieuw een Bob-campagne

Ook Etienne Schouppe, staatssecretaris van Mobiliteit (CD&V) wil meehelpen het aantal verkeersdoden naar beneden te krijgen. Deze zomer komt er daarom opnieuw een Bob-campagne. Naar analogie met de campagne in de winter gaan de politiediensten het aantal alcoholcontroles drastisch opdrijven.

“Op het vlak van verkeersveiligheid mogen we de aandacht niet verminderen”, aldus Schouppe. “Mensen gaan ervan uit dat het altijd andere mensen zijn die een zwaar verkeersongeval meemaken. Tot het eens in hun familie gebeurt.”

“We moeten een attitudewijziging aankweken”, zegt Schouppe. Waar bij de jongeren het probleem vaak een gebrek aan rijervaring is, is het volgens Schouppe vooral de gewoonte die speelt bij de oudere bestuurders. “Die denken dat ze voldoende rijervaring hebben om wel een pintje meer te mogen drinken.”

Daarnaast wil de staatssecretaris vrijwillige opfrissingsbeurten van de wegcode invoeren. “Er rijden in ons land een hele hoop personen rond die nooit een opleiding gehad hebben. Ik denk dat het niet slecht zou zijn, om die mensen te leren wat er in de wegcode staat.”