"Cannes is schitterend feest voor de cinema"

Het 64e Filmfestival van Cannes is met de nodige glamour van start gegaan. De openingsfilm "Midnight in Paris" lokte veel mooi volk naar de rode loper met hoofdrolspelers Owen Wilson, Rachel McAdams, Adrien Brody en Michael Sheen.

"Midnight in Paris" is de eerste film die Woody Allen (foto) in Parijs draaide. "Parijs is een van mijn favoriete plekken op aarde", zei Allen.

"Ik wou de stad emotioneel weergeven, hoe ik me erbij voel", zei hij. "Het kon me niet schelen hoe echt het was, of wat het voorstelde. Ik wilde alleen dat het was, zoals ik me Parijs voorstel."

De film gaat over een scenarioschrijver uit Hollywood die ambities heeft als romanschrijver. Tijdens zijn nachtelijke wandelingen in Parijs, keert hij terug in de tijd en krijgt hij levenslessen van Ernest Hemingway, Gertrude Stein en F. Scott Fitzgerald.

Presidentsvrouw Carla Bruni, die een klein rolletje vertolkt in de film, gaf verstek voor de galapremière.

Banderas en Hayek stunten

Ook Antonio Banderas en zijn vrouw Melanie Griffith werden gespot op de rode loper. Banderas is in Cannes om de animatiefilm "Puss in boots" te promoten, een spin-off van de "Shrek"-films.

Voor de officiële opening van het festival poseerde Banderas samen met Salma Hayek (foto) op de pier van Cannes bovenop een gigantisch paar laarzen. Een groots aangepakte promotiestunt: ook dat is Cannes.

Juryvoorzitter Robert De Niro begint ontspannen aan zijn taak. "Ik weet niet waar ik naar op zoek ben", zei hij. "Ik ga de films bekijken en dan komen we er wel uit." Uma Thurman en Jude Law zitten ook in de jury van het festival, net als Marina Gusman, Nansun Shi, Linn Ullmann, Mahmat Saleh Haroun en Johnny To.

Eerste prijs is al uitgereikt

De Italliaanse regisseur Bernardo Bertolucci (foto) mocht het festival officieel openen. Hij kreeg een ere-Gouden Palm uitgereikt voor zijn oeuvre, dat films bevat als "Last tango in Paris", "The last emperor" en "Little Buddha".

De regisseur, die in een rolstoel zat, was duidelijk geëmotioneerd. Hij droeg zijn award op aan alle Italianen, "die nog altijd de kracht hebben en de energie om te vechten, te bekritiseren en verontwaardigd te zijn."

De organisatoren van het filmfestival zijn alvast erg tevreden. "Het is belangrijk dat onze rode loper scharlaken is", zegt directeur Thierry Fremaux. "Het is schitterend dat Woody Allen, Owen Wilson, Sean Penn, Kirsten Dunst, Johnny Depp en Penelope Cruz hier zullen zijn. En er komen ook Aziatische sterren. En we hebben een prachtige jury, geleid door Robert De Niro. Bovendien houden al deze mensen van film en zullen ze van Cannes een schitterend feest voor de cinema maken."

Lady Gaga verrast haar fans

De Amerikaanse popzangeres Lady Gaga zal na de openingsfilm optreden op het strand in Cannes. Ze verraste haar fans door tijdens de repetities van haar dansers al eens poolshoogte te komen nemen.

De zangeres droeg een zwarte leren vest met daarop de titel van haar nieuwe album "Born this way". Het is duidelijk dat ze ook een graantje wil meepikken van de publiciteit die het festival genereert.