"Frankrijk wil Martin niet opvangen"

De Franse minister van Justitie Michel Mercier is niet geneigd om in te gaan op de vraag van Michelle Martin om in een Frans klooster te kunnen verblijven na haar vervroegde vrijlating.

Het verblijf in een Frans klooster is een van de voorwaarden die de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen heeft opgelegd om een vervroegde vrijlating van Michelle Martin toe te staan.

Volgens een oude Europese conventie over het toezicht op voorwaardelijk vrijgelaten gevangenen moet Frankrijk de voorwaarden die gekoppeld zijn aan de vervroegde vrijlating van Martin controleren en zijn toestemming geven. Als die voorwaarden niet in tegenspraak  zijn met de Franse wetgeving, kan de procedure gewoon doorgaan.

Volgens Claude Michaux, de procureur-generaal van Bergen, leek de goedkeuring in het geval van Martin een formaliteit te worden, maar nu lijkt het dat er een kink in de kabel is. De Franse minister van Justitie Michel Mercier heeft laten verstaan dat hij niet geneigd is om in te gaan op de vraag om Martin op te vangen. "Als we de vraag krijgen, zullen we de conventie die België en Frankrijk verbindt, toepassen, en zullen de zaken bekeken worden. Wat mij betreft, heb ik niet de intentie om ja te zeggen."

Frankrijk heeft nog geen officiële vraag gekregen van België over het verblijf van Martin. Dat komt omdat Martin nog 14 dagen de tijd heeft om in cassatie te gaan. Ook als ze dat niet doet, moet die periode worden afgewacht voor de papiermolen in ons land kan worden opgestart en de vraag aan Frankrijk kan worden gesteld.

Verrast

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zegt verrast te zijn door de snelle reactie van zijn Franse collega. De minister zei dat hij gewacht had op de mededeling van het parket van Bergen over de vervroegde vrijlating van Michelle Martin om de formele vraag aan de Franse autoriteiten te stellen.

De Clerck is van plan om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met zijn collega. Maar hij erkende dat de conventie over internationale rechtshulp tussen België en Frankrijk niet verplichtend is. Frankrijk kan dus een vraag om samenwerking naast zich neerleggen.

Een nieuw Europees kaderbesluit over internationale rechtshulp dat in de maak is, is wel verplichtend, aldus nog de minister.