"Kernuitstap in Duitsland kan tegen 2021"

In Duitsland stelt een zogenoemde raad van wijzen dat een volledige kernuitstap wel degelijk mogelijk is tegen 2021. De sluiting van de 7 oudste kerncentrales, die zijn stilgelegd na de kernramp in Fukushima, zal volgens de speciale commissie de energievoorziening niet in het gedrang brengen.

Na Fukushima is in Duitsland grote ongerustheid gerezen over de veiligheid van de kerncentrales. Uit voorzorg heeft de regering van bondskanselier Angela Merkel beslist om de oudste zeven centrales meteen stil te leggen.

Er kwamen ook twee commissies die de overheid moeten adviseren over de toekomst van kernenergie. Een eerste commissie houdt zich bezig met de veiligheid en een tweede zogenoemde ethische commissie met de gevolgen voor de stroomvoorziening. Die ethische commissie of raad van wijzen bestaat uit wetenschappers, politici en specialisten.

De ethische commissie beveelt nu een volledige kernuitstap aan tegen 2021. De oudste zeven kerncentrales, die al zijn stilgelegd, worden het best definitief gesloten, oordeelt ze. "Er bestaan genoeg alternatieven voor kernenergie die geen risico's inhouden", luidt het nog.

Het advies is slecht nieuws voor de Duitse kernlobby, die kernenergie naar voren tracht te schuiven als CO2-vriendelijk alternatief voor de vervuilende centrales met fossiele brandstoffen. Vorig jaar nog had de regering-Merkel beslist om nog tot 2037 kernenergie te produceren, 17 jaar langer dan oorspronkelijk was gepland door de rood-groene regering van Gerhard Schröder. In dat scenario zouden de oudste zeven centrales nog 8 jaar openblijven.

Ook in ons land bestaat er discussie over het al dan niet langer openhouden van de kerncentrales. De wet op de kernuitstap van 2003 bepaalt dat de oudste kerncentrales sluiten in 2015, de recentere centrales in 2025. De regering-Leterme wilde die termijn verlengen, maar die plannen zijn in de war gestuurd door de val van de regering, vorig jaar.

Ontslagnemend minister van Energie Paul Magnette (PS) zegt nu te wachten op de resultaten van de zogenoemde stresstests, zoals gevraagd door de EU, voor hij een beslissing neemt over het eventueel langer openhouden van de kerncentrales.