"Pink panther" geveild in New York

De sculptuur "Pink panther" van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons is in New York voor 11,7 miljoen euro geveild. "Sixteen Jackies" van Andy Warhol deed het met 14 miljoen euro iets beter. Toch werden de hoge verwachtingen niet helemaal ingelost.

Het kunstwerk van Jeff Koons beeldt de iconische "Pink panther" af - naar de serie van Blake Edwards en de gelijknamige films - in een omhelzing met een halfnaakte blondine. Van het kunstwerk bestaan drie exemplaren, waarvan twee zich in musea in Chicago bevinden. Het werk dat dit keer werd geveild, is een proefversie van de kunstenaar zelf.

Jeff Koons' werk wordt vaak in termen van kitsch, banaliteit en popart omschreven. Naast veelkleurige porseleinen sculpturen zoals de "Pink panther" omvat zijn oeuvre onder meer opblaasbare konijnen en monumentale bloemsculpturen.

In 2008 werd Koons' "Balloon flower magenta" nog voor 17,8 miljoen euro geveild, een record voor de kunstenaar.

Ook Andy Warhol onder de hamer

Verder bracht het werk "Sixteen Jackies" van Andy Warhol in New York flink wat geld op. Het kleurrijke kunstwerk werd voor 14 miljoen euro geveild. Toch had Sotheby's ook voor dit werk op meer gehoopt.

De veilingavond in New York stond in het teken van hedendaagse kunst. In totaal gingen 6 werken van Warhol onder de hamer, goed voor 21 miljoen euro. De avondveiling bracht uiteindelijk 89 miljoen euro op.