Actie tegen hoge bonussen bij Dexia

Enkele tientallen vakbondsleden hebben actiegevoerd tegen de hoge bonussen die uitgekeerd worden aan toplui van Dexia. Ook in het Vlaams Parlement was er kritiek te horen op de bonussen.

De vakbondsleden hebben pamfletten uitgedeeld bij het begin van de aandeelhoudersvergadering van de Frans-Belgische bank Dexia in Brussel. Daarin riepen ze de aandeelhouders op om de raad van bestuur onder druk te zetten inzake de bonussen voor toplui en dat terwijl het personeel moet inleveren.

De vergadering zelf werd niet verstoord. Er waren ongeveer 200 aandeelhouders van Dexia aanwezig. De vergadering werd geleid door de voorzitter van de raad van bestuur, ex-premier Jean-Luc Dehaene.

Ook in het Vlaams Parlement heeft de oppositie vanmiddag kritiek geuit op het bonusbeleid bij de banken Dexia en KBC, banken die tijdens de crisis geld gekregen hebben van de overheid. Onder meer Open VLD, LDD, Vlaams Belang en Groen! namen daarbij ook de houding van de Vlaamse regering onder vuur.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) waarschuwde voor populisme en vond de bonussen "niet buitensporig". John Crombez van de SP.A legde de verantwoordelijkheid bij de banken.