Advies over VRT-journalisten en sociale media

Sociale media zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en Netlog raken steeds meer ingeburgerd. Ook journalisten maken er gebruik van, en zijn actief op die sociale media. In een modern mediabedrijf spreekt dat zelfs voor zich. Maar we adviseren onze journalisten toch om voorzichtig te zijn op sociale media.
  • Uiteraard mag de VRT-journalist geen vertrouwelijke info over de VRT verspreiden, of de goede naam van de VRT beschadigen.
  • De VRT-journalist mag het vertrouwen in zijn onpartijdigheid niet ondermijnen. Hij past dus op met het steunen van causes, of groepen waarbij hij zich aansluit.

Tot slot: kunnen sociale media voor VRT-nieuws ook een bron van informatie zijn? Uiteraard, maar VRT-journalisten moeten de bron behandelen zoals elke andere bron. Dat betekent dat het mogelijke nieuws gecheckt en gedubbelcheckt moet worden.