Agressieve taxichauffeur is aangehouden

De taxichauffeur die gisteravond een politieman heeft aangereden en daarbij een schampschot kreeg, is door de onderzoeksrechter aangehouden. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag.

Eerder op de dag was de man ontslagen uit een ziekenhuis. Daar werd hij verzorgd omdat hij een schampschot in de schouder had opgelopen bij het incident gisteravond in Zaventem. 

De man werd daarna door de politie meegenomen voor verhoor en op vraag van het parket heeft de onderzoeksrechter vanavond beslist om de chauffeur aan te houden. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag op een politieman.

Volgens het parket heeft de politieman die de schoten heeft afgevuurd, geen fout begaan en zal hij dus geen sanctie krijgen. Dat blijkt uit beelden van bewakingscamera's en de getuigenis van de klant die in de taxi zat. De agent zelf is nog in shock en kon nog niet worden ondervraagd.

Politie blijft aanwezig rond luchthaven

Het incident vond gisteravond plaats toen de politie bezig was met controles op vergunningen van taxichauffeurs. De chauffeur wou blijkbaar die controles ontwijken en sleurde daarbij een politieman mee op zijn motorkap. De agent trok zijn wapen en schoot in het dashboard om de chauffeur te laten stoppen. Uiteindelijk kwam de auto toch tot stilstand en kreeg de chauffeur een schampschot aan de schouder. De agent is niet gewond, maar wel in shock. 

Een 200-tal andere taxichauffeurs sloot daarop de toegangswegen naar de luchthaven af. Vanochtend werd de blokkade opgeheven, maar ze heeft toch geleid tot beperkte vertragingen.

De Brusselse minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) en de taxichauffeurs veroordelen het geweld van de betrokken chauffeur en de daaropvolgende blokkade van de luchthaven. Grouwels onderzoekt of ze de vergunning van de chauffeur kan intrekken. Anderzijds stelt Grouwels ook vragen bij de vergunningen die Brusselse taxichauffeurs tegenhouden in Zaventem en omgekeerd.

Omdat er geruchten waren over een mogelijk nieuwe blokkade, is de politie deze namiddag begonnen met een controle van de voertuigen die naar Zaventem rijden. Tot een blokkade is het niet gekomen, de controles zijn voorbij, maar intussen is de avondspits nog volop bezig en zijn er nog vertragingen.

Brussels Airport roept de reizigers dan ook op om zo veel mogelijk met het openbaar vervoer naar de luchthaven te komen.

Heisa over vergunningen

De discussie over de vergunningen voor taxi's tussen Brussel en de luchthaven van Zaventem is al enkele jaren inzet van veel onvrede. Chauffeurs met een vergunning van het Brusselse Gewest mogen passagiers uit Brussel naar de luchthaven brengen, maar niet omgekeerd. Ze moeten dus leeg terugrijden.

Omgekeerd mogen taxi's uit Zaventem geen mensen vanuit Brussel gaan ophalen, maar mogen ze dus wel passagiers van de luchthaven naar Brussel rijden. De politie controleert regelmatig die vergunningen.

Critici vinden de maatregel zowel economisch als ecologisch nadeling, maar voorstanders vrezen dat Zaventem anders overspoeld zal worden met Brusselse taxi's.