Alles blijft bij het oude bij Witloof Bay

Witloof Bay, de Belgische inzending voor het Songfestival, heeft tijdens zijn eerste dress rehearsal in zijn kaarten laten kijken, maar er was niets nieuws onder de zon. De Belgen houden hun outfit en podiumact sober, ze gaan puur voor het vocale. "En dat was -zoals altijd- onberispelijk", zegt Raf Van Bedts die in Düsseldorf zit.

De generale repetitie van Witloof Bay vanavond verliep vlekkeloos. "Maar de Belgen springen er niet echt uit", valt op heel wat Songfestivalsites te lezen. De zeskoppige a capellaband droeg de outfit die vorige week al een hele week werd gedragen en ook aan de podiumact werd niets veranderd. "De zang blijft onberispelijk, de act blijft schraal", verwoordt Van Bedts (Eurosong.be) het.

Ook de Nederlandse delegatie hield alles bij het oude. "Onze act staat als een huis", luidde het de voorbije dagen al. De 3J's staan strak in het pak op het podium. "We zijn muzikanten en geen circusartiesten", zeggen ze.

Dana International kan kiezen uit 8 creaties

Tijdens de generale repetitie was het uitkijken naar de jurk van Dana International, maar de Israëlische zangeres haalde haar outfit van een vorige repetitie uit haar kast: een zilveren schubbenjurk van Jean Paul Gaultier.

De zangeres zou 8 creaties van Gaultier meegebracht hebben naar Düsseldorf. Tijdens de halve finale van morgen kan ze dus makkelijk iedereen verbazen met een andere outfit.

In 1998, toen Dana International won met "Diva",  wisselde ze ook snel van outfit (de befaamde "papegaaienjurk " van Gaultier) om te vieren.

Valse start voor de zandact van Oekraïne

De Oekraïense Mika Newton had tijdens haar repetitie af te rekenen met pech. Door een technische storing moest ze haar optreden helemaal overdoen en dat had heel wat voeten in de aarde.

Oekraïne pakt immers uit met een visuele act met zandkunstenares Ksenija Simonova. Zij staat ook op het podium en maakt tekeningen in zand die tijdens het optreden worden geprojecteerd op de achtergrond. "Die act is atypisch voor het Songfestival, want het is er één zonder veel toeters en bellen, maar hij zal wel bijblijven", zegt Raf Van Bedts.

Vanavond tussen 21 en 23 uur houden de 19 halvefinalisten nog een belangrijke repetitie voor de vakjury. Die geeft de helft van de punten.