Anne Teresa De Keersmaeker krijgt carrièreprijs

De Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker (50) krijgt op 11 juni de Lifetime Achievement Award tijdens het gerenommeerde American Dance Festival in Durham (North Carolina).

De Samuel H. Scripps Award for Lifetime Achievement wordt er jaarlijks uitgereikt aan choreografen die "hun leven en talent wijden aan hedendaagse dans".

De prijs is 34.700 euro waard. De Keersmaeker krijgt de onderscheiding van Stuart Hodes, een voormalige danspartner van Martha Graham. Graham kreeg in 1981 zelf de eerste Lifetime Achievement Award van het festival.

Na de uitreiking zal De Keersmaeker met Rosas de voorstelling "Rosas danst Rosas" opvoeren. Haar gezelschap is 3 dagen te gast op het festival.

De 78e editie van het American Dance Festival loopt van 9 juni tot en met 23 juli en draagt de titel "Something new, something treasured".

De Keersmaeker werd in 2008 in Frankrijk al onderscheiden met de titel Commandeur dans l'Ordre des Arts et des Lettres (foto) en in België kreeg ze de titel barones. In juli gaat haar nieuwe voorstelling in première tijdens het festival van Avignon. De creatie viert de overgang van duisternis naar licht en zal gedanst worden bij zonsopgang.