Ban Ki-moon wil dat Syrië geweld stopzet

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept Syrië op te stoppen met het aanhouden van opposanten en rekening te houden met de vraag naar hervormingen. Intussen hebben tanks een woonwijk van de stad Homs onder vuur genomen.

"Ik roep president Assad op rekening te houden met de roep van het volk om vrijheid en hervormingen", zei Ban Ki-moon op een persconferentie in Genève. Hij roept de Syrische president ook op de aanhoudingen van vreedzame betogers tegen het regime stop te zetten en samen te werken met mensenrechtenorganisaties. "Ik ben ontgoocheld dat de Verenigde Naties geen toegang hebben tot Deraa (het bolwerk van de protestbeweging in Syrië, nvdr) en andere plaatsen", zegt  de VN-secretaris-generaal.

Intussen heeft het Syrische leger een woonwijk in de stad Homs beschoten waar de voorbije weken is betoogd tegen het regime van Assad. Ooggetuigen berichten over granaatvuur en schoten van automatische wapens. Ook de telefoonverbindingen en de elektriciteit zijn afgesneden in delen van Homs.

Volgens een mensenrechtenactivist is het leger al enkele dagen huizen aan het uitkammen op zoek naar wapens. Het staatspersbureau Sana meldt dat de veiligheidstroepen in de omgeving van Horns "tientallen leden van bewapende terreurgroeperingen" hebben opgepakt. Er zouden ook wapens, auto's en motorfietsen in beslag zijn genomen.

Desondanks slaagt Damascus er niet in om het protest te smoren. Zo is er gisteren nog betoogd in de stad Qamishli, in het noordoosten van het land. Beelden uit Syrië raken maar mondjesmaat tot hier omdat het regime het land zo veel mogelijk van de buitenwereld probeert af te zonderen.