Cannes kleurt dit jaar opvallend Belgisch

Cannes kleurt dit jaar opvallend Belgisch. Niet minder dan zeven Belgische films zijn geselecteerd voor het festival. De broers Dardenne kunnen met "Le gamin au vélo" zelfs voor de derde keer de Gouden Palm in de wacht slepen.

"Le gamin au vélo" vertelt het verhaal van de 12-jarige Cyril, die door zijn vader wordt achtergelaten in een kindertehuis. Hij loopt er weg en ontmoet de kapster Samantha, die tijdelijk een moeder voor hem wordt.

Opmerkelijk is dat de rol van Samantha vertolkt wordt door Cécile de France. De Dardennes werken gewoonlijk nooit met bekende gezichten, maar met deze hoofdrolspeelster maken ze een uitzondering: de Belgische Cécile de France is een van de grote namen van de Frans(talig)e cinema.

"Een prijs winnen zou buitengewoon zijn", zeggen de Dardennes, die bij elk van hun doortochten in Cannes al in de prijzen vielen. Voor "Rosetta" (1999) en "L'enfant" (2005) kregen ze de Gouden Palm, voor "Le silence de Lorna" (2008) de prijs voor het beste scenario. In 2002 won Olivier Gourmet de prijs voor de beste acteur in "Le fils". De prijs voor de beste actrice was in 1999 trouwens ook al naar Emilie Duquesne gegaan, die de titelrol vertolkte in "Rosetta".

Veel jong Belgisch filmtalent in Cannes

De Dardennes zijn niet de enige Belgen die kans maken op een Gouden Palm. In de kortfilmcompetitie dingt de jonge Wannes Destoop met zijn afstudeerproject "Badpakje 46" mee naar de hoofdprijs.

Naast "Badpakje 46" (foto) is er nog een Vlaamse kortfilm geselecteerd voor Cannes, zij het voor de nevensectie Cinéfondation. In "Bento monogatari" ("Lunchbox story"), ook een afstudeerproject, neemt Peter Dirckx de moderne Japanse cultuur onder de loep. Een Franstalige kortfilm, "Dimanches" van  Valéry  Rozier, is dan weer  geselecteerd voor weer een andere nevencompetitie, de Semaine de la Critique.

In de Quinzaine des Réalisateurs, het platform voor opkomend filmtalent, maken drie Belgen hun opwachting. Gust Van den Berghe, die vorig jaar ook al een plaats kreeg in de Quinzaine met "En waar de sterre bleef stille staan"), keert nu al terug met "Blue bird". Weer is het een literatuurverfilming, deze keer van "L'oiseau bleu" van Maurice Maeterlinck.

Van den Berghe krijgt in de Quinzaine het gezelschap van Bouli Lanners. Ook voor hem is het al de tweede selectie voor Cannes. Drie jaar geleden stelde hij er "Eldorado" voor, nu gaat hij met "Les géants", dat als slotfilm van de Quinzaine is geprogrammeerd.

De derde Belgische film in de Quinzaine des Réalisateurs is "La fée" van Dominique Abel. Het sprookje over een nachtwaker in een hotel is de derde samenwerking van de Belg Abel, de Fransman Bruno Romy en de Canadese Fiona Gordon.