Cannes opent vanavond zonder Carla Bruni

Cannes, het meest prestigieuze en glamoureuze van alle filmfestivals, haalt ook dit jaar weer de crème de la crème van de cinema naar de Azurenkust. Maar hoe rijk het programma ook oogt, dé vraag die pers en publiek tot gisteren het meest bezighield was: komt Carla Bruni of komt ze niet?

De Franse première dame heeft een klein rolletje in "Midnight in Paris" (foto), de nieuwe relatiekomedie van Woody Allen die het festival opent. Hoé klein dat rolletje is en hoe la Bruni het er als actrice van af brengt, wordt vanavond duidelijk.

Maar pers en publiek waren vooral benieuwd of Carla Bruni op de rode loper zou verschijnen. De nieuwsgierigheid was de laatste dagen alleen maar groter geworden nu het gonst van de geruchten dat de 43-jarige presidentsvrouw zwanger zou zijn.

Bruni hield de spanning erin tot gisteren, toen ze verkondigde dat ze niét zou komen. Maar de verklaring voor haar afwezigheid is niet van die aard om de geruchtenmolen te stoppen. "Ik droomde er ook van om erbij te zijn, vooral om Woody Allen en de hele filmploeg terug te zien", zei ze.  "Maar tot mijn spijt kan ik het niet doen om persoonlijke en helaas ook om professionele redenen".

Of ze met de "persoonlijke redenen" verwijst naar een zwangerschap, is alleen maar voer voor meer speculaties.

Overigens: zelfs vóór die geruchten de kop opstaken, leek het niet eens zo zeker of de presidentsvrouw wel op de rode loper zou verschijnen. Wellicht had haar echtgenoot het niet zo'n goed idee gevonden. Een paar weken geleden raakte immers bekend dat Cannes niet alleen een film met Bruni, maar ook een film óver Sarkozy -en bepaald geen flatterende- programmeert. Zo zag de Franse president zich de kans door de neus geboord om  aan de zijde van zijn eega te schitteren op het glamoureuze evenement, pr die hem anders prima zou zijn uitgekomen.

"La conquête" (foto), zoals de film over Sarkozy heet, is een komedie over de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2007. In de film komen de beruchte woedeuitbarstingen van de Franse president, vertolkt door Denis Poladylès, uitvoerig aan bod. Alleen al in de trailer slingert hij drie medewerkers het scheldwoord "connard" naar het hoofd.

Eén troost heeft Sarkozy: " "La conquête" speelt buiten competitie en dingt dus niet mee naar de prestigieuze Gouden Palm. De lijst met de kandidaten voor de meest prestigieuze festivalprijs ter wereld oogt dit jaar overigens zeer indrukwekkend.

Uitkijken naar "The tree of life" en zijn hoofdrolspelers

Maar liefst drie oud-Palmwinnaars maken hun opwachting: Nanni Moretti met zijn pausfilm "Habemus papam", Lars Von Trier met "Melancholia" en onze eigen Dardennes met "Le gamin au vélo".

Het is ook uitkijken naar nieuw werk van Pedro Almodovar ("La piel que habito"), Aki Kaurismäki ("Le Havre") en Terrence Malick ("The tree of life"). Vooral van die laatste wordt erg veel verwacht.

De Amerikaan Malick heeft in zijn 30-jarige loopbaan maar vijf films gemaakt ("Badlands", "Days of heaven", "The thin red line", "The new world" en nu dus "The tree of life"), maar het zijn stuk voor stuk pareltjes. Van "The tree of life" (foto) is uiteraard alleen nog maar de trailer te zien geweest, maar die ziet er zo oogstrelend uit dat veel filmkenners aan enkele minuten genoeg hebben om opnieuw te rekenen op een meesterwerk. Bijkomend voordeel voor Cannes: de hoofdrolspelers zijn Sean Penn en Brad Pitt, wat het glamourgehalte van het festival alleen maar opdrijft, zeker als laatstgenoemde ook zijn eega Angelina Jolie meeneemt.

Nog een paar opvallende namen in de competitie: de Japanse samoeraifilm "Ichimei" die de eerste 3D-film kan worden die een Gouden Palm binnenrijft, en "Sleeping beauty" (foto), een van de vier films van vrouwelijke regisseurs die de selectie haalden. De debuutfilm "Sleeping beauty" is gebaseerd op het sprookje van de schone slaapster, maar toont een duistere, erotische versie.

Ook buiten competitie heeft Cannes zoals gewoonlijk nog heel wat in petto. Zoals elk jaar staat er weer een première gepland van een wereldwijde blockbuster. Dit jaar is dat "On stranger tides", het vierde deel van de "Pirates of the Caribbean"-saga. Johnny Depp en Penelope Cruz worden op de rode loper verwacht.