Drie kwart Vlaamse gezinnen kijkt digitaal tv

Zes jaar na de lancering van digitale televisie kijkt bijna drie kwart van de Vlaamse gezinnen digitaal. Dat zegt Eric Dejonghe, professor Nieuwe Communicatie -technologieën aan de Universiteit Gent. Dejonghe raamt het aantal Vlaamse kijkers op 72 procent.

Concreet zijn de verschillende aanbieders van digitale televisie in België samen goed voor 2,9 miljoen digitale abonnees. Dat blijkt uit een rondvraag van het persagentschap Belga.

Telenet is met 1,29 miljoen abonnees eind maart de grootste speler op de markt. Belgacom had op hetzelfde moment 1,03 miljoen klanten voor zijn Belgacom TV. Het Waalse Voo voorziet dan weer 350.000 abonnees van digitale televisie.

Professor Dejonghe volgt de evolutie van digitale tv op en bemerkt een groeivertraging in het aantal abonnees sinds midden 2010. Toch noemt Dejonge deze evolutie "niet abnormaal". "De nieuwe digitale gezinnen behoren tot de 'late meerderheid' die minder belang hecht aan de technische kwaliteit van televisie en aan het uitgesteld kijken", luidt het.