Europese Unie opent kantoor in Libische stad Benghazi

De Europese Unie gaat een kantoor openen in de Libische stad Benghazi. Dat heeft Catherine Ashton (foto), de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Europese Unie gezegd. Het kantoor moet hulp bieden aan de Libische rebellen.

Benghazi is een stad die volledig in handen is van de rebellen. Volgens Ashton kan Europa er helpen bij het opbouwen van een nieuwe samenleving in het post-Khaddafi-tijdperk. Het gaat onder meer over de verbetering van het lokale bestuur en de hervorming van de politie. Daarnaast wil Ashton het diplomatieke bureau gebruiken om contacten uit te bouwen met de Nationale Transitieraad.

De beslissing is een nieuw teken van steun aan de opstandelingen in Libië. Een officiële Europese erkenning van de Nationale Transitieraad is er nog niet. Ashton bestempelt de raad voorlopig als "geloofwaardige gesprekspartner".

Ashton kreeg in het Europees Parlement, dat deze week in Straatsburg vergadert, overigens felle kritiek op haar besluiteloosheid. Ze zou haar verantwoordelijkheid ontlopen en niet alle mogelijkheden van haar budget gebruiken.

Ze wordt ook verweten dat ze te weinig doet om EU-lidstaten die weigerachtig staan tegenover sancties tegen Syrië aan te sporen om toch iets te ondernemen tegen de brutale repressie door president Bachar al-Assad.

Rebellen nemen luchthaven in

Intussen hebben in de Libische havenstad Misurata de rebellen de luchthaven in handen. Ze hebben nu controle over de zones in het noorden, oosten en westen van de luchthaven. Enkel langs de zuidelijke kant kunnen regeringstroepen nog wegvluchten.

Tijdens de gevechten bij de luchthaven zouden zo’n 13 rebellen gewond zijn geraakt, over dodelijke slachtoffers of gewonden bij de troepen van Khaddafi is niets bekend.

Misurata wordt al meer dan twee maanden belegerd door regeringstroepen. De havenstad is de op twee na grootste stad van Libië. Bij de gevechten tussen opstandelingen en de troepen van Khaddafi zijn al minstens duizend slachtoffers gevallen.

lees ook

    Meest gelezen