Finse Tom Dice start als eerste in de finale

Na de eerste halve finale van het Songfestival in Düsseldorf is meteen ook de start van de 10 halvefinalisten voor de finale van zaterdag meegegeven. Paradise Oskar van Finland krijgt de ondankbare taak de finaleavond te openen.

Paradise Oskar (foto onder en boven), met zijn 20 lentes de jongste deelnemer dit jaar, wordt wel eens de Finse Tom Dice genoemd, omdat hij alleen én met een gitaar op het podium "Da da dam" brengt.

Hij zal zaterdag als eerste starten. De eerste plaats is meestal een ondankbare plaats, want kandidaat en nummer liggen ook niet meer vers in het geheugen van het televotende publiek.

Maar dat zal Paradise Oskar worst wezen. "Het is een eer in de finale te zitten, ik schep plezier in het zingen en aan een overwinning denk ik nog niet", stelt de jonge zanger in de persconferentie vlak na de eerste halve finale.

Op die persconferentie kwamen alle doorgestoten halvefinalisten aan het woord. De meesten wisten nauwelijks te reageren -overmand door emoties- vooral omdat enkele gedoodverfde favorieten (zoals Turkije en Noorwegen) uit de boot waren gevallen.

De Zwitserse Anna Rossinelli (foto) werd alvast door de massaal opgetrommelde pers vergeleken met Céline Dion (De Canadese die in 1988 won voor Zwitserland met "Ne partez pas sans moi"), maar kon enkel maar "thanks" uitstamelen. Kati Wolf van Hongarije hoopte dat tijdens de finale het publiek opnieuw voor haar en haar up-temponummer uit de bol gaat. De fans klapten en dansten gisteren vrolijk mee.

Eldrine van Georgië, die zaterdag hekkensluiter is met een vleugje rock, blijft nuchter bij haar finaleplaats: "Ik heb enkele favorieten, en ze hebben allemaal sterke nummers". De zangeres plakte (strategisch) evenwel geen naam op haar favorieten.

Voorlopige startvolgorde voor de finale

1. Finland - Paradise Oskar, "Da da dam"

4. Litouwen - Evelina Sasenko, "C'est ma vie"

5. Hongarije - Kati Wolf, "What about my dreams?"

9. Griekenland - Loucas Yiorkas/Stereo Mike, "Watch my dance"

10. Rusland - Alexej Vorobjov, "Get you"

11. Frankrijk - Amaury Vassili, "Sognu"

12. Italië - Raphael Gualazzi, "Madness of love"

13. Zwitserland - Anna Rossinelli, "In love for a while"

14. Verenigd Koninkrijk - Blue, "I can"

16. Duitsland - Lena, "Taken by a stranger"

19. Azerbeidzjan - Ell/Nikki, "Running scared"

21. IJsland - Sjonni's Friends, "Coming home"

22. Spanje - Lucia Pérez, "Que me quiten lo bailao-They can't take the fun away from me

24. Servië - Nina, "Caroban"

25. Georgië - Eldrine, "One more day"

 

De landen in het vetjes gedrukt zijn de Grote Vijf, de vijf landen die altijd rechtstreeks geplaatst zijn. De overige (tien) startplaatsen zullen vrijdag ingevuld worden, na afloop van de tweede halve finale.