Grieken staken tegen zware bezuinigingen

In Griekenland hebben de meeste openbare diensten plat gelegen door een nationale staking tegen de zware bezuinigings- maatregelen van de overheid. Die werden het land opgelegd in ruil voor financiële noodsteun van de EU en het Internationaal Muntfonds. Net vandaag stuurden die controleurs.

Ongeveer 10.000 mensen hebben in Athene betoogd tegen de opofferingen die geëist worden van de Grieken. Het kwam tot relletjes en zeker 24 mensen werden opgepakt. Een aantal betogers en politieagenten raakten ook gewond.

De twee Grieke luchtvaartmaatschappijen, Olympic Air en Aegean, annuleerden vluchten. De ferry's naar de eilanden bleven aan de kaai, de treinen in het station. Veel scholen waren dicht.

Het is al de tweede grote nationale actiedag van de vakbonden tegen het verscherpen van de besparingen en het opvoeren van de privatiseringen. "De nieuwe maatregelen treffen alleen de werknemers en de werkgelegenheid", zei Stathis Anestis, adjunct-secretaris-generaal van de vakbond voor de privé-sector. "De rijken, de bankiers, en zij die de crisis veroorzaakten en ervan profiteren, blijven buiten schot."

De staking is niet toevallig vandaag. Er komt een uitgebreide delegatie controleurs langs: van het Internationaal Muntfonds, van de Europese Unie en van de Europese Centrale Bank.

Griekenland kon vorig jaar maar net het bankroet vermijden dankzij een noodlening van 110 miljoen euro. Ondanks de besparingen slaagt de Griekse overheid er voorlopig niet in om de schuldenberg naar beneden te brengen. Momenteel is er opnieuw veel onzekerheid over de toestand van de staatsfinanciën. Het ziet er naar uit dat het land spoedig vers geld zal nodig hebben. Bronnen in Griekenland en Duitsland hebben het over 50 tot 60 miljard euro.