Memphis lijkt te ontsnappen aan het ergste

In de Verenigde Staten is het peil van de Mississippi beginnen dalen, zij het miniem. De stad Memphis, in Tennessee, lijkt te ontsnappen aan de ergste watersnood: het recordpeil van 1937 is uiteindelijk net niet gehaald en de dijken hebben het gehouden.

Het hoogste peil van de Mississippi werd bereikt in Memphis en bleef net onder 14,6 meter. Desondanks hebben duizenden mensen hun huis moeten verlaten omdat het onder water was komen te staan.

In de buurt van Memphis is de Mississippi over vele tientallen kilometers buiten haar oevers getreden. De rivier is er nu kilometers breed, waar ze normaal slechts enkele honderden meters breed is. Het water stroomt met een debiet van 30 miljoen liter per seconde, waardoor er grote druk op de dijken komt. Op verschillende plaatsen zijn de waterkeringsmuren dan ook versterkt.

Verwacht wordt dat het nog tot 23 mei zal duren voor het peil van de Mississippi weer onder het overstromingsniveau zakt. Dat betekent dat het nog weken zal duren voor de geëvacueerden terug naar huis kunnen.

Ook verder stroomafwaarts, in de staten Arkansas, Mississippi en Louisiana, veroorzaakt de rivier nog watersnood. De overstromingen worden veroorzaakt door een combinatie van zware regenval en smeltende sneeuw, stroomopwaarts.