Obama vraagt hervorming van immigratiewetten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een hervorming van de immigratiewetgeving aangekondigd. Hij vraagt de steun van het Congres om mensen die illegaal in het land zijn de mogelijkheid te geven om Amerikaans burger te worden. De Republikeinen reageren boos.

Obama heeft een toespraak gegeven in El Paso, een stad in Texas, dicht bij de grens met Mexico.

Volgens Obama heeft zijn regering "veel meer gedaan dan wat de Republikeinen vroegen" over de bewaking van de grenzen en over de deportatie van mensen die illegaal het land in zijn geraakt.

Nu roept Obama het verdeelde Congres op "om de gewoonlijke Washington-spelletjes achterwege te laten en tot een brede hervorming van de immigratiewetgeving te komen". "Die hervorming moet onze waarden als een natie van immigranten weergeven, een natie waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt."

Obama wil illegale migratie aan de grenzen streng blijven aanpakken. Maar daarnaast wil hij mensen die illegaal in het land zijn "op het het pad naar VS-burgerschap zetten". Obama ziet daar economische motieven voor. "Als illegalen hier kans maken op werk, dan kan de grootschalige ondergrondse economie verdwijnen. Nu is er een erg goedkope bron van illegale arbeid, waardoor er druk komt op de lonen van iedereen."

Veel Republikeinen reageren boos op het voorstel. "Obama wil amnestie verlenen aan mensen die de wet hebben overtreden", vinden zij.

De toespraak van Obama komt wel goed aan bij de Hispanics in het land. De president heeft de steun van de miljoenen Spaanstaligen in de VS nodig als hij in 2012 opnieuw tot president verkozen wil worden.