Stoelendans aan de top van BNP Paribas

Op de vergadering van de aandeelhouders van de Franse grootbank in Parijs is bevestigd dat Michel Pébereau begin december opstapt als voorzitter van de raad van bestuur. Hij bestuurde de bank in tandem met CEO Baudouin Prot, die hem nu opvolgt.

De geruchten deden al enkele dagen de ronde, maar zijn nu bevestigd. Begin december zal Michel Pébereau (boven) ontslag nemen als voorzitter van de raad van bestuur van BNP Paribas.

Hij zal dan worden opgevolgd CEO Baudoin Prot (links) die zijn functie dan weer doorgeeft aan Jean-Laurent Bonnafé. Een machtswissel aan de top is uitzonderlijk bij de bank waar continuïteit en voorzichtigheid troef zijn.

Pébereau heeft niet minder dan 18 jaar lang de scepter gezwaaid over BNP. Hij werd in '93 aangetrokken om de privatisering van de bank te leiden. In '99 poogde Pébereau een meesterzet te realiseren door de twee rivalen Paribas en Société Générale tegelijk over te nemen. Dat lukte slechts gedeeltelijk: Paribas stapte in de boot, maar SocGen hield die af.

In 2003 werd Baudoin Prot CEO en bleef Pébereau als voorzitter vanuit de coulissen toekijken. Die tandem loodste BNP Paribas vrij goed doorheen de financiële crisis en kon daarvan zelfs gebruik maken om de Belgische en Luxemburgse filialen van Fortis Bank over te nemen.

Bonnafé is hier geen onbekende

De nieuwe topman Jean-Laurent Bonnafé stond al een tijdje in de wachtzaal. Hij geldt als een architect van fusies en overnames. In '06 integreerde hij de Italiiaanse bank BNL in BNP Paribas en in 2009 was hij de eerste topman van de toen overgenomen bank BNP Paribas Fortis in België.

BNP Paribas is met een waarde van 65 miljard euro een van de grootste banken ter wereld. Ze telt 200.000 medewerkers en is actief in 84 landen. Buiten Europa werkt BNP Paribas ook in de Verenigde Staten (BancWest), Oost-Europa, Turkije en Azië.

Na de Franse overheid (17%) is de Belgische staat (11,6%) de grootste aandeelhouder van de bank. Dat is een gevolg van de overname van Fortis Bank.

Meest gelezen