Tien doden bij aardbevingen in zuidoosten Spanje

In het zuidoosten van Spanje zouden nu al minstens tien mensen omgekomen zijn bij twee aardbevingen. De doden vielen in de stad Lorca, niet ver van Murcia. Er is ook veel schade aan gebouwen in de streek tussen Lorca en Murcia.

Volgens de eerste gegevens zijn er twee aardbevingen geweest in twee uur tijd. De eerste had een kracht van 4,4 en de tweede van 5,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de schokken lag nabij de stad Lorca, niet ver van Murcia.

Volgens de Spaanse regering zijn er nu al minstens tien mensen omgekomen bij de aardbevingen. De regering heeft een militair hulpteam naar de regio gestuurd.

In Lorca en omgeving is er ook veel schade aan gebouwen, onder meer de kerk van het stadje is zwaar beschadigd. De klokkentoren is ingestort. Lorca is een stadje met een lange geschiedenis en er zijn tal van Romeinse en middeleeuwse gebouwen. 

Er zijn nog talloze naschokken en de mensen durven hun huizen niet in. Veel mensen zullen dan ook de nacht doorbrengen in open lucht.

Waarschijnlijk geen Belgen

De kans is zeer klein dat er Belgen zijn bij de slachtoffers van de aardbevingen. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan Belga gezegd.

Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met het consulaat in Alicante. Dat heeft geen weet van Belgen die in Lorca wonen. Bovendien komen er in de stad niet zo veel toeristen, luidt het. De touroperators Thomas Cook en Jetair lieten eerder al weten dat zij geen Belgische toeristen in de getroffen regio hebben.