Toegangspoorten van kasteel van Keizer Karel gevonden

Archeologen hebben de hoofdpoort van het voormalige Prinsenhofkasteel in Gent ontdekt. Dat is het kasteel waar Keizer Karel omstreeks 1500 geboren werd. Op basis van maquettes konden de archeologen de poorten blootleggen.

“Als je de maquettes bekijkt, zie je dat het kasteel op een eiland stond”, aldus Gents stadsarcheoloog Gunter Stoops. “Het was dus volledig omgracht. Om over het water in het kasteel te komen, moest je door de hoofdpoort. In dat poortgebouw zijn we nu bezig met archeologisch onderzoek.”

Het oudste deel van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. De eeuwen daarop is men het kasteel gaan uitbreiden. Het perceel waar de archeologen de opgravingen doen, werd opgekocht door een particulier. Het is met zijn steun dat de onderzoekers de komende dagen de site verder kunnen onderzoeken.

Het Prinsenhofkasteel, ook wel bekend onder de naam Hof ten Walle, werd in de 14e eeuw gebouwd als luxeresidentie voor de Italiaan Simon de Mirabello. Later werd het kasteel de woonplaats van de graven van Vlaanderen. Onder meer Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië hebben er verbleven.

In 1500 werd Keizer Karel er geboren. Hij regeerde over de Nederlanden, Spanje en het Heilige Roomse Rijk.