Vera Dua zet een punt achter de politiek

Groen!-politica Vera Dua neemt ontslag uit de Gentse gemeenteraad en stopt haar politieke activiteiten. Dua zegt dat ze meer ruimte wil voor nieuwe uitdagingen. Ze wil zich bezighouden met duurzame ontwikkeling.

"Op een bepaald moment moet je het blad kunnen omdraaien, zeker als je belangrijke functies binnen de partij hebt uitgeoefend", zegt Vera Dua (58), die binnen Groen! geen bestuursfuncties meer had. "De fakkel is doorgegeven, ik heb er alle vertrouwen in."

Dua wil zich voort bezighouden met duurzame ontwikkeling en transitie en werd recent benoemd als (onbezoldigd) academisch consulent bij het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (CDO) aan de Gentse Universiteit.

Vera Dua trok in 1988 de toenmalige Agalev-lijst en begon haar politieke carrière een jaar later in de Gentse gemeenteraad. Eind 1991 ruilde ze dat lokaal mandaat voor een zetel in de Kamer. In 1995 maakte Dua de overstap naar het Vlaams Parlement en ze werd van 1999 tot 2003 minister van Leefmilieu en Landbouw in de paarsgroene Vlaamse regering.

Dua trok de verkiezingscampagne van 2004, met als inzet de overleving van een groene partij in Vlaanderen. Onder haar impuls maakte de partij in 2007 opnieuw haar intrede in het federale parlement.

OCMW-raadslid Paul Pataer zal Dua opvolgen in de gemeenteraad.