Zonen Bin Laden eisen onderzoek naar dood vader

De zonen van de gedode Al Qaeda-leider Osama bin Laden hebben kritiek op wat ze de "willekeurige executie" van hun vader noemen. Dat hebben ze laten weten in een mededeling aan de krant The New York Times. Ze vragen zich af waarom hij niet werd gearresteerd en berecht.
Omar bin Laden

De mededeling zelf is van de hand van Omar bin Laden, die in het verleden al verscheidene keren afstand nam van de ideologie van zijn vader. In de tekst staat dat de familie niet overtuigd is van de dood van Osama, aangezien er geen lichaam of foto's werden vrijgegeven.

Maar, als hij dood is, vragen ze zich af "waarom een ongewapende man niet gearresteerd en berecht werd, zodat de waarheid aan de wereld getoond zou kunnen worden". Daarbij wordt verwezen naar Saddam Hoessein en Slobodan Milosevic, die wel een proces kregen.

En dus vraagt de familie een onderzoek naar wat ze een "executie" noemen. Ze eisen ook de vrijlating van de drie vrouwen van Bin Laden en verschillende kinderen die in Pakistan zouden worden vastgehouden. Door de Amerikaanse beslissing om het lichaam van de terroristenleider op zee te begraven, heeft de familie de religieuze rites niet kunnen uitvoeren, luidt het nog.

In het bericht wordt herhaald dat Omar het niet eens is met de ideologie en werkwijze van zijn vader en dat hij aanvallen op burgers onder alle omstandigheden afkeurt. De familie vraagt binnen de dertig dagen een antwoord, anders stappen ze naar het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof.

Al Qaeda-tak dreigt met aanslagen

De extremistische groepering "Al Qaeda op het Arabische Schiereiland" dreigt intussen met nieuwe aanslagen. "Het ergste staat de VS nog te wachten", zo zegt leider Nasser al-Wahishi in een boodschap op een radicale website.

"Denk niet dat de zaak afgelopen is. Wat komt, zal nog erger zijn", aldus de Jemeniet, die zegt dat de Amerikanen "nog zullen verlangen naar de dagen van Bin Laden". In december 2009 ondernam de Al Qaeda-tak een mislukte aanslag op een vliegtuig van Delta Airlines. Een 23-jarige Nigeriaan probeerde toen een bom te laten ontploffen op een toestel dat van Amsterdam naar Detroit vloog. De beweging wordt ook verantwoordelijk geacht voor een reeks bompakketten die vanuit Jemen verstuurd werden in oktober 2010.