"Aantal identiteitsdiefstallen online vertienvoudigd"

In 2010 is het aantal identiteitsdiefstallen via sociaalnetwerksites vertienvoudigd. Dat blijkt uit een verslag van softwareontwikkelaar Microsoft. Een site zoals Facebook bevat kennelijk een schat aan toegankelijke informatie, waar cybercriminelen dankbaar gebruik van maken.

"Er zijn 2 categorieën aanvallers: professionelen die ofwel door de maffia betaald worden of door staten ingezet worden om informatie te verzamelen, en mensen die gewoon veel geld willen verdienen". Dat zegt Bernard Ourghanlian, veiligheidsdirecteur van Microsoft Frankrijk.

Microsoft voegt er verder aan toe dat elke surfer zichzelf eenvoudig kan beveiligen tegen diefstal van persoonlijke gegevens. "Vaak moet enkel het gezond verstand gebruikt worden: het updaten van antivirusprogramma's en software of gewoon weinig informatie op sociale netwerken plaatsen brengt je al een heel eind", zo luidt het.

Ook het aantal ongewenste spamadvertenties online nam met 70 procent toe in 2010. Voor het verslag werden meer dan 600 miljoen computers over de hele wereld geanalyseerd.