"Het moet lukken met N-VA en PS"

In "Villa politica" hebben enkele Vlaamse politici van verschillende partijen gereageerd op het ontslag van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V). Ze vinden dat het na Wouter Beke aan de N-VA en de PS is om de onderhandelingen te leiden.

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten benadrukt dat zijn partijvoorzitter Wouter Beke niet gefaald heeft, maar dat de anderen de zaak blokkeren. "Het moet lukken met de N-VA en PS", zegt hij. "Zij moeten eerst een akkoord vinden, pas dan kunnen de andere partijen erbij worden gehaald." Zijn partij is nog altijd niet van plan om de onderhandelingen zonder de N-VA voort te zetten.

Jan Jambon van de N-VA herhaalt dat Di Rupo aan zet mag komen en dat anders de N-VA haar verantwoordelijkheid wil nemen. Het aantal partijen aan de onderhandelingstafel moet volgens hem alleszins worden beperkt, omdat "de onderhandelingen anders geen kans op slagen hebben". Het is geen geheim dat de N-VA aan Vlaamse kant liever zonder de linkse partijen voortgaat.

"De SP.A blijft bereid om aan de tafel te zitten", reageert Bruno Tobback (SP.A). Het is al eens zonder de SP.A geprobeerd, haalt hij aan, en toen is de N-VA uit de onderhandelingen gestapt en heeft Open VLD de regering laten vallen. "Ik voer met plezier oppositie tegen de N-VA", zegt hij. "Maar over een staatshervorming is wel een brede consensus nodig." Van hem mogen beide verkiezingsoverwinnaars aan zet komen.

Gwendolyn Rutten (Open VLD) vindt dat de slagzin "We zijn het beu om beu te zijn" het goed samenvat. Haar partij wil nog altijd sociaal-economische onderhandelingen opstarten naast de communautaire. De twee verkiezingsoverwinnaars moeten volgens haar hun verantwoordelijkheid nemen en dan kan het land verder.

Meest gelezen