"Op muzikaal vlak is ons nummer erg spectaculair"

De tweede halve finale van het Songfestival is het moment van de waarheid voor de Belgische inzending Witloof Bay. Volgens Raf Van Bedts krijgt de groep vooral concurrentie van Roemenië, Zweden en Ierland.

Terwijl er voor de eerste halve finale uitgesproken favorieten waren, is het volgens Raf Van Bedts van Eurosong.be veel moeilijker om te voorspellen wie er vanuit de tweede halve finale zal doorstoten naar de finale.

De Belgische inzending Witloof Bay dicht hij weinig kans toe. "Het ziet er heel slecht uit. Het zijn echte rasartiesten en ze brengen met "With love baby" een zeer goede a capella-stijloefening, maar het is geen catchy lied. De vraag is dan ook: Volstaat het om met een apart genre te gaan als het lied niet aangrijpend genoeg is?" Van Bedts hoopt dat hij zich vergist, maar zegt dat "het algemene aanvoelen hier in Düsseldorf is dat het zeer moeilijk zal worden."

Witloof Bay staat zelf uiteraard 100% achter het nummer en is lovend over "de superprofessionele omkadering in Düsseldorf". "Ik ben er zeker van dat alles goed gaat verlopen", vertelt beatboxer Roxorloops (Senjka Danhieux, eerste foto in tekst) aan deredactie.be.

"Of we doorstoten hangt er natuurlijk vanaf. Maar wat ik wel kan zeggen, is dat zingen met enkel een backtrack (een monotoon signaal dat meeloopt in "oortjes" zodat de timing goed blijft, red.) erg moeilijk is: het ritme zit vast en wij moeten alles echt live doen. Wij hebben dan misschien geen vuurwerk, maar op muzikaal vlak is ons nummer wel erg spectaculair."

Voor Witloof Bay zijn de favorieten van de tweede halve finale: Bosnië & Herzogovina ("dat is goede muziek") en Zweden ("dat is cool qua show", tweede foto in tekst). Verder is de band ook erg onder de indruk van de Italiaanse inzending (Raphael Gualazzi  met "Madness of love") die rechtstreeks geplaatst is voor de finale.

"Roemenië onopvallende kanshebber"

Opvallend in de tweede halve finale is dat er 3 artiesten zijn die eerder al deelnamen. Dino Merlin van Bosnië & Herzegovina nam in 1999 al deel en Vlatko Ilievski van Macedonië in 2005. Dana International won in 1998 zelfs voor Isräel.

"Winnen zie ik Dana International niet opnieuw doen", zegt Van Bedts. "Het is een dun liedje, maar ze zingt het minder slecht dan verwacht. Israël maakt wel kans op een finaleplaats."

Een "onopvallende, maar gevaarlijke kanshebber" is Roemenië. "Het nummer lijkt op de gepolijste pop van Abba in hun latere periode", zegt Van Bedts. "En de zanger (midden op eerste foto in tekst) ziet er goed uit. Ik verwacht hoge punten."

Zweden wordt vooral door de Songfestivalfans getipt. "Dit is een gay-getint nummer", zegt Van Bedts. "Eric Saade ziet er goed uit, zijn stem is wel iets minder, maar blijkbaar kijken veel mensen naar muziek in plaats van ernaar te luisteren." Saade heeft een spectaculaire act waarbij hij een wand van een glazen kooi kapottrapt.

Ook Ierland gaat wellicht door naar de finale zaterdagavond. Zij sturen de tweeling John en Edward Grimes die vooral opvallen door hun geblondeerde kuiven (tweede foto in tekst). "Aanvankelijk werd er van hun act gezegd dat het meer vorm dan inhoud was", zegt Van Bedts. "Maar ze hebben goede repetities achter de rug en ze hebben mooie visuals. Het zou mij niet verbazen mochten ze in de top 10 van de finale eindigen."

Van Bedts hoopt trouwens dat ook de 3J's voor Nederland de finale bereiken. "Zij (Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap De Witte) zijn pure muzikanten en dat is ook de boodschap die ze uitdragen. Het is ook al van 2004 geleden dat Nederland nog eens in de finale stond."

In de tweede halve finale zijn er dus verrassingen mogelijk. "Het hangt er allemaal vanaf hoe ze op het moment zelf presteren", besluit Van Bedts. "Een steek laten vallen, kan dodelijk zijn."

"Pure propaganda" door Wit-Rusland

Wit-Rusland neemt deel met het lied "I love Belarus". Het nummer is erg omstreden. "Dit is gewoon pure prograganda", zegt Van Bedts. "De artiesten zeggen wel dat je "Belarus" in de titel door elk ander land kan vervangen, maar je hoort gewoon dat dat een voorgekauwd praatje is. Wit-Rusland wordt immers gezien als de laatste dictatuur van Europa. Ik vraag me af hoe conform dit is met het reglement van het Songfestival." Wit-Rusland blijft er echter bij dat het "festival over muziek gaat, niet over politiek".

Volgorde van optreden

Eerste helft:

 1. Bosnië & Herzegovina - Dino Merlin, Love in rewind 
 2. Oostenrijk - Nadine Beiler, The secret is love
 3. Nederland - 3J's, Never alone
 4. België - Witloof Bay,  With love baby
 5. Slowakije - TWiiNS, I'm still alive
 6. Oekraïne - Mika Newton, Angel
 7. Moldavië - Zdob si Zdub, So lucky
 8. Zweden - Eric Saade, Popular
 9. Cyprus - Christos Mylordos, San aggelos s'agapisas
 10. Bulgarije - Poli Genova, Na inat

Tweede helft:

 1. VJR Macedonië - Vlatko Ilievski, Rusinka
 2. Israël - Dana International, Ding dong
 3. Slovenië - Maja Keuc, No one
 4. Roemenië - Hotel FM, Change
 5. Estland - Getter Jaani, Rockefeller Street
 6. Wit-Rusland - Anastasiya Vinnikova, I love Belarus
 7. Letland - Musiqq, Angel in disguise
 8. Denemarken - A Friend in London, New tomorrow
 9. Ierland - Jedward, Lipstick

De tweede halve finale van het Songfestival wordt vanavond vanaf 21 uur rechtstreeks uitgezonden op Eén. Om 20.40 uur is er eerst nog een extra aflevering van "De rode loper".