“Un pistolet is geen broodje, maar een beddenpan”

In het Kortrijkse AZ Groeninge heeft het personeel een cursus medisch Frans kunnen volgen. Het ziekenhuis organiseerde die lessenreeks, omdat het de laatste tijd overspoeld wordt door Franstalige patiënten.

“Er zijn veel patiënten die uit Moeskroen en Doornik komen”, aldus Lies Pottel, een wetenschappelijk medewerker van het ziekenhuis die de cursus gevolgd heeft. “En dan is het natuurlijk belangrijk om Frans te kunnen, want dikwijls kunnen die patiënten niet goed of geen Nederlands.”

Volgens Pottel komen veel patiënten van over de taalgrens, omdat AZ Groeninge een groot ziekenhuis is. “Veel medische apparatuur vergt een grote investering, daar hebben kleinere ziekenhuizen vaak de middelen niet voor. Daarom worden veel patiënten naar hier doorverwezen, om zo een optimale behandeling te garanderen.”

Pottel zegt zelf veel bijgeleerd te hebben van de cursus. “Bijvoorbeeld het woord “pistolet”, dat is geen broodje zoals wij het kennen, maar een beddenpan. Als een patiënt ’s morgens dringend vraagt naar een pistolet, kom je dus best niet met broodjes af.”