"Vrouw schuldig aan kindermoord in Oostende"

Een vrouw van 27 is door het hof van assisen van Brugge schuldig bevonden aan kindermoord met voorbedachten rade. In augustus 2008 bracht ze in Oostende een meisje ter wereld. Ze liet het kindje achter in een kelder waar het stierf door verstikking.

De vrouw was in de nacht van 21 op 22 augustus 2008 wakker geworden met veel pijn en ging naar eigen zeggen naar de kelder om haar vriend, met wie ze nog maar net samen was, niet te wekken.

Daar bracht ze een dochtertje ter wereld dat ze meteen achterliet in een emmer. "Ik hoopte dat de baby gevonden zou worden", zei ze later. De baby kwam door verstikking om het leven.

Volgens haar advocaten was er sprake van zwangerschapsontkenning. Ze vonden daarvoor steun in de getuigenissen van de wetsdokters, maar de gerechtspsychiaters en de openbaar aanklager verwierpen die theorie.

Het motief om te doden was volgens het arrest de goedlopende relatie met haar nieuwe vriend waar de baby geen plaats in had. Ze heeft de bevalling bewust verborgen gehouden door naar de kelder te gaan waar ze zich in alle stilte van de baby kon ontdoen. Van een paniekreactie of impulsieve daad was geen sprake, volgens het arrest. Morgen wordt de strafmaat bepaald.