Acht jaar cel voor pedofiele priester Bocholt

De voormalige priester van de Limburgse gemeenten Bocholt en Overpelt is veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor het misbruik van twee minderjarigen. De openbare aanklager had vijf jaar gevraagd.

De pastoor had een meisje en een licht gehandicapte jongen langdurig misbruikt. Eind 2009 werd hij opgepakt. In februari werd de priester vrijgelaten onder voorwaarden. Hij volgt sindsdien een psychiatrische behandeling.

De man is nu veroordeeld tot een celstraf van acht jaar, dat is drie jaar meer dan de openbare aanklager had gevraagd. De priester is ook tien jaar zijn burgerrechten kwijt, en mag in die periode geen functie uitoefenen waarin hij contact heeft met minderjarigen. Het is nog niet duidelijk of hij in beroep zal gaan.

"De rechtbank wou duidelijk maken dat dergelijke feiten niet getolereerd kunnen worden", zegt Jos Lenaerts, de advocaat van een van de slachtoffers. "Hij heeft ook zijn priesterambt gebruikt, dat is een verzwarende omstandigheid. Voor mijn cliënt zijn de gevolgen voor het leven."