Alle processen-verbaal op rijbewijs in 2013

Vanaf 2013 komen alle verkeersboetes die een automobilist krijgt, op het nieuwe elektronische rijbewijs. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het rijbewijs wordt namelijk gekoppeld aan een gegevensbank met alle boetes.

Als een bestuurder voor een politierechtbank moet verschijnen, weten rechters momenteel niet hoeveel boetes die bestuurder al heeft gekregen. Gewone pv's of minnelijke schikkingen komen namelijk niet op het strafblad, alleen veroordelingen door een rechter.

De koppeling van het rijbewijs aan een databank moet dat voorkomen. Wanneer een bestuurder tegen de lamp loopt, kennen politie, parket en rechter dan meteen de hele voorgeschiedenis. Dat moet het toelaten om recidivisten strenger te bestraffen.

Volgens staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) gaat de nieuwe databank in 2013 van start. In die gegevensbank zitten dan alle boetes. Tegen die tijd moet iedereen in België ook een nieuw elektronisch rijbewijs hebben, in de vorm van een bankkaart (foto).