België kan zich niet plaatsen voor finale

De Belgische inzending "With love baby" van de a capellagroep Witloof Bay heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival in Düsseldorf. Ook oud-winnares Dana International en de Nederlandse groep 3J's gaan niet naar de finale.

De Belgische groep Witloof Bay stond als vierde act op het podium. De groep bracht het nummer "With love baby" vlekkeloos. Beatboxer Roxorloops kon zelfs op applaus rekenen bij zijn tussenkomsten, maar het mocht niet baten. De Belgische inzending werd vooraf al als kansloos beschouwd en kon niet voor een verrassing zorgen.

Wat wel verraste, is dat oud-winnares Dana International (foto) niet doorstoot naar de finale. De diva bracht het nummer "Ding dong" voor Israël, maar kon niet genoeg punten sprokkelen bij publiek en jury.

Ook Nederland kon zich niet plaatsen. De 3J's moesten het afleggen tegen acts die meer show bevatten, zoals de inzending van Oekraïne die de aandacht handig afleidde van de muziek met een zandkunstenares. Zij maakte tijdens het nummer van Mika Newton tekeningen met zand die op de achtergrond geprojecteerd werden. Moldavië kon dan weer scoren met een rockact met puntmutsen, trompetten en een eenwieler.

Afwisselende acts in finale

Favorieten Zweden, Roemenië en Ierland konden zich wel plaatsen. Ierland (foto) mocht de tweede halve finale afsluiten met het aanstekelijke nummer "Lipstick". De tweeling Jedward ging er volledig voor met een aanstekelijk poppy nummer. Het plaatje klopte volledig. Een ander poppy deuntje kwam van Estland. Zangeres Getter Jaani, bracht haar nummer over een fictieve straat in New York heel zelfzeker.

Roemenië stuurde Hotel FM met de Britse zanger David Bryan. Hij bracht een vlot popnummer met een boodschap, maar krijgt in de finale zeker concurrentie van een andere mooie jongen, Eric Saade uit Zweden. Saade liet zich tijdens zijn danceact opsluiten in een glazen kooi die hij kapot trapte. De scherven brachten hem duidelijk geluk. Denemarken wist zich te plaatsen met een weinig origineel nummer over het geloof in een betere wereld.

Oostenrijk nam na een afwezigheid van drie jaar nog eens deel aan het Songfestival en zag zijn inzending direct bekroond met een finaleplaats. Zangeres Nadine Beiler bracht de ballade "The secret is love" en haalde een paar keer krachtig uit met haar stem. Ook de Sloveense zangeres Maja Keuc zien we terug in de finale.

Dino Merlin van Bosnië & Herzegovina (foto) nam in 1999 al eens deel aan het Songfestival. Hij zorgde voor een sterke opening van de show met zijn nummer "Love in rewind" dat een beetje doet denken aan de wereldmuziek van Peter Gabriel.

De finale van het Eurovisiesongfestival vindt zaterdag plaats. Dan treden de twintig landen op die zich via de halve finales konden plaatsen. Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland staan dan voor het eerst op het podium. Zij zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale.

De tien laureaten van de tweede halve finale

Estland - Getter Jaani, Rockefeller Street
Roemenië - Hotel FM, Change
Moldavië - Zdob si Zdub, So lucky
Ierland - Jedward, Lipstick
Bosnië & Herzegovina - Dino Merlin, Love in rewind
Denemarken - A friend in Londen, New tomorrow
Oostenrijk - Nadine Beiler, The secret is love
Oekraïne - Mika Newton, Angel
Slovenië - Maja Keuc, No one
Zweden - Eric Saade, Popular

Servië, Litouwen, Griekenland, Azerbeidzjan, Georgië, Zwitserland, Hongarije, Finland, Rusland en IJsland konden zich al plaatsen in de eerste halve finale.