Chinese financieringsdeal voor Saab afgeblazen

De financieringsdeal tussen de Nederlandse Saabeigenaar Spyker en de Chinese autoproducent Hawtai Motor Group is afgeblazen. Met de afgesprongen deal staat de toekomst van Saab weer op de helling. Bij de Zweedse autobouwer rollen al sinds begin april geen nieuwe wagens meer van de band.

Eerder deze maand hadden Hawtai en Spyker overeengekomen dat het Chinese bedrijf zo’n 150 miljoen euro in Saab zou investeren. Hawtai zou voor zo’n 120 miljoen euro aandelen verwerven, goed voor een belang van 30% in het noodlijdende Saab. De overige 30 miljoen zou het ter beschikking stellen in de vorm van een lening.

Nu is de deal afgesprongen. Spyker heeft de precieze reden niet bekendgemaakt. Beide bedrijven blijven wel in gesprek, dus er kan eventueel nog een nieuw akkoord uit de bus komen. De deal was afhankelijk van verschillende voorwaarden. Het Chinese bedrijf is er naar verluidt niet in geslaagd, om aan alle voorwaarden te voldoen.

De kapitaalinjectie van Hawtai was een cruciaal onderdeel van het plan van Spyker om Saab opnieuw op de rails te krijgen. In de Zweedse fabriek van het automerk worden al sinds begin april geen auto’s meer geproduceerd. De fabriek is gestopt, door een gebrek aan werkingsmiddelen. Met het afketsen van de Chinese financieringsdeal staat de toekomst van Saab opnieuw op de helling.

Spyker zegt verder te zoeken naar andere investeerders. Eerdere plannen om een de Russische zakenman Vladimir Antonov mede-aandeelhouder te maken van Saab, wachten overigens nog steeds op toestemming van de Europese Investeringsbank.