Di Rupo keurt financieringswet af in brief

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft woensdag een "persoonlijke en vertrouwelijke" brief geschreven aan koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V). Daarin wees hij het voorstel van Beke over de financieringswet af.

De website van De Standaard meldde dat Di Rupo een brief gestuurd had naar Wouter Beke over zijn eindrapport als koninklijk onderhandelaar en dat wordt bij de PS bevestigd. Zijn brief volgde op een vergadering van de werkgroep die zich over de hervorming van de financieringswet buigt. Volgens de PS was die bijeenkomst zeer slecht verlopen.

In de lijvige brief wijst de PS-voorzitter erop dat het voorstel dat op de vergadering was ontstaan niet beschouwd kan worden als een basis voor de onderhandelingen, zo werd vernomen. Het voorstel van Beke over de financieringswet voldoet volgens Di Rupo niet aan het onderhandelingskader dat volgens de PS werd afgesproken en aan de overeengekomen 12 principes waaraan de nieuwe financieringswet moet voldoen.

Di Rupo betreurt ook dat het voorstel van de PS over de hervorming van de financieringswet niet is opgenomen in het rapport van de koninklijk onderhandelaar.

Di Rupo zou de brief hebben verstuurd om zeker te zijn dat er geen misverstanden zouden optreden. Daarmee heeft hij ook enkel schriftelijk bevestigd wat hij dinsdag in een trilaterale ontmoeting heeft gezegd. De partij benadrukt dat het geen afwijzing van het werk van Wouter Beke in zijn geheel is, maar de brief toont wel aan dat een akkoord nog niet in het verschiet ligt.