Investeerders blijven steeds meer weg uit België

Ons land heeft vorig jaar opnieuw minder buitenlandse investeringen aangetrokken. Het aantal daalde van 177 in 2009 tot 166 vorig jaar. Dat blijkt uit de Global Business Services, het jaarlijkse rapport van IBM over buitenlandse investeringen in België, waarover De Tijd bericht.

In Vlaanderen investeerden vorig jaar 108 buitenlandse firma's in een nieuwe site of in nieuwe activiteiten, goed voor 3.900 jobs. Vooral de provincie Antwerpen scoorde goed en verdrong Brussel voor het eerst van de eerste plaats.

In Wallonië was er een scherpe daling. Het kon slechts 36 buitenlandse projecten aantrekken, een halvering in vergelijking met 2009.

IBM maakt zich zorgen over de structurele daling van het aantal buitenlandse investeringen in België. We doen het slechter dan onze buurlanden, die wel meer investeringen aantrokken. Volgens Roel Spee van IBM blijven de hoge loonkosten ons parten spelen.

"België blijft de laatste jaren achter in vergelijking met andere West-Europese landen. De loonkosten liggen duidelijk hoger dan in de ons omringende landen", zegt Spee. "Als een bedrijf een keuze moet maken tussen vestigingsklimaten die in grote lijnen vergelijkbaar zijn, kiest het voor andere landen. Dat is vooral te merken aan de grote projecten in de productiesfeer of aan grotere dienstencentra, die gevoelig zijn voor grotere loonkosten."