Inwoners Lorca slapen noodgedwongen onder de sterren

Meer dan 10.000 Spanjaarden hebben de nacht doorgebracht in tenten uit vrees voor nieuwe aardbevingen na de twee van gisteren. Daarbij zouden minstens 8 doden en meer dan 150 gewonden gevallen zijn.

De Huerta de la Rueda, een groot plein in Lorca, was afgelopen nacht de plaats waar duizenden inwoners van de stad de nacht doorbrachten. Uit vrees voor nieuwe aardbevingen durfden ze hun huizen niet meer in. Afgelopen nacht volgden nog ongeveer 30 naschokken. Anderen hadden geen huis meer om in te slapen.

Ook enkele parken werden tot een tijdelijke slaapplaats omgevormd. De mensen sliepen in tentjes of gewoon onder dekens in openlucht. Sommigen sliepen in hun auto. De hulpdiensten en vrijwilligers deelden gisteravond brood, yoghurt en water uit aan de getroffen bevolking.

De twee aardbevingen van gisteren hebben aan minstens 8 mensen het leven gekost. Er vielen ook meer dan 150 gewonden, van wie er ongeveer 45 zwaargewond zijn. De meeste slachtoffers vielen op straat, doordat stenen en stukken van gebouwen naar beneden vielen.

Verschillende gewonden werden verzorgd in een veldhospitaal. Ongeveer 270 patiënten uit een ziekenhuis in Lorca moesten worden geëvacueerd omdat het gebouw schade had opgelopen. De Spaanse regering heeft ook 150 soldaten naar de getroffen regio gestuurd.

De bevingen veroorzaakten heel wat schade in Lorca, een stad met zo'n 92.000 inwoners. Vele huizen in de stad en omgeving zijn onbewoonbaar. Volgens de burgemeester van Lorca is ook een groot aantal monumenten in de stad beschadigd. Onder meer de toren van de tempel Virgen de las Huertas is beschadigd. Ook binnen in het gemeentehuis van Lorca zijn verschillende barsten ontdekt.

Het getroffen gebied ligt op een geologische breuklijn, waar wel vaker aardschokjes te voelen zijn. Toch is het meer dan 40 jaar geleden dat er nog doden vielen bij een aardbeving in Spanje.