Jongen goed hersteld na vliegramp in Libië

De 10-jarige Ruben, de enige die op 12 mei 2010 de vliegramp in de Libische hoofdstad Tripoli overleefde, is het afgelopen jaar lichamelijk goed hersteld. Dat heeft zijn tante in een interview met het Nederlandse persbureau ANP gezegd.

De toen 9-jarige Ruben verloor zijn broer en beide ouders in de vliegtuigcrash. De tante van Ruben, die na de ramp zijn voogd is geworden, is na ramp samen met een broer van Rubens moeder naar Tripoli gevlogen. In het ziekenhuis troffen ze de jongen daar zwaargewond met twee verbrijzelde benen aan.

Rubens behandeling in Libië is essentieel gebleken voor zijn herstel. Zonder de operaties in het Noord-Afrikaanse land was hij er niet zo goed aan toe geweest. "Hij is daar gered", zegt zijn tante. De Nederlandse dokters delen die mening en zeggen dat het herstel van Ruben beter is verlopen dan ze hoopten. De tante vertelt dat intussen de laatste "plaatjes en schroeven" uit zijn benen zijn gehaald en Ruben bijna weer normaal loopt.

Nadat Ruben (links op de foto) enkele dagen in het ziekenhuis in Tripoli had gelegen, herstelde hij verder in een ziekenhuis in Nederland. Daarna hebben zijn tante en oom hem in hun gezin opgenomen. "Het was zo vanzelfsprekend", zegt de zus van omgekomen vader. "Ook voor de rest van Rubens familieleden, van wie we het vertrouwen hebben gekregen."

In februari wilde het gezin nog naar Tripoli reizen, omdat Ruben daar zelf om vroeg. "Hij wil weten wat er in Libië is gebeurd", verklaart zijn tante. "En hij wilde de Libiërs laten zien hoe goed het met hem gaat." Maar door de onrust in Libië en andere Arabische landen hebben ze de reis op de lange baan moeten schuiven.

Ruben zal niet naar de herdenking van de ramp gaan, omdat zijn familie zijn privacy wil beschermen en hem een zo normaal mogelijke jeugd wil geven. Voor het interview met ANP maakte zijn tante voor een keer een uitzondering.

De ramp met vlucht 771 van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways, vandaag een jaar geleden, kostte aan meer dan 100 mensen het leven. Het vliegtuig was onderweg van de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg naar Tripoli, waar het vlak voor de landing crashte. De oorzaak daarvan is nog altijd niet duidelijk.