Khaddafi verschijnt nog eens op televisie

De Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi is voor het eerst in twee weken nog eens op de staatstelevisie verschenen. Op de beelden is te zien hoe hij stamleiders ontmoet. De rebellen winnen intussen terrein in Misurata.

Op 30 april kwamen de jongste zoon van Khaddafi en drie kleinkinderen om bij een bombardement van de NAVO in de buurt van de hoofdstad Tripoli. Sindsdien was Khaddafi niet meer in beeld verschenen.

Gisteravond laat zond de staatstelevisie beelden uit van Khaddafi die afgevaardigden van enkele stammen ontmoette. Volgens de televisie werden de beelden gisteren gedraaid, al kon dat niet geverifieerd worden.

De NAVO zegt dat vliegtuigen van de internationale coalitie al 6.000 operaties boven Libië hebben uitgevoerd, sinds de NAVO eind maart het bevel over de missie overnam.

Ondertussen gaat de slag om Misurata voort. Dat is de enige stad in het westen van Libië waar de rebellen voet aan de grond hebben. De troepen van Khaddafi zouden de afgelopen dagen veel terrein verloren hebben. De rebellen hebben hen teruggedrongen tot enkele kilometers buiten de stad en ze konden de luchthaven van Misurata innemen.

Misurata is strategisch erg belangrijk. Khaddafi kan erop gokken dat Libië in tweeën uiteenvalt en dat hij zo in het westen aan de macht kan blijven. Maar zolang Misurata in de handen van de rebellen is, is dat geen optie.

Migranten als oorlogswapen?

Voor de opstand in Libië losbrak, hield Khaddafi als bondgenoot van het Westen heel wat migranten tegen in Libië.

Hij dreigde er meermaals mee om "de vluchtelingenkraan open te draaien" als het Westen de rebellen zou steunen.

Op het Italiaanse eiland Lampedusa zijn al duizenden migranten aangekomen de afgelopen maanden. Nu duiken ook steeds vaker berichten op dat migranten uit heel Afrika in Tripoli op boten richting Europa worden gedwongen. Gisteren zou voor de kust van Tripoli een boot met 500 tot 600 vluchtelingen zijn gezonken. Weinigen zouden dat overleefd hebben.