Koning overlegt met De Wever en Di Rupo

Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) heeft zijn eindrapport aan de koning voorgelegd en heeft zijn ontslag gevraagd. De koning houdt eerst een nieuwe consultatieronde voor hij beslist. Vandaag waren N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-collega Elio Di Rupo al aan de beurt.

Volgens een woordvoerder was Beke ontgoocheld dat PS-voorzitter Di Rupo en N-VA-voorzitter De Wever het niet eens zijn over zijn opvolging. De koninklijk onderhandelaar had geen zin om te wachten tot de twee eruit raken en heeft daarom zijn eindverslag, zo'n 8 cm dik, aan de koning aangeboden.

Gisteravond zijn De Wever en Di Rupo (foto) nog bijeengekomen, maar ze zijn het niet eens over hoe het nu verder moet. Di Rupo wil doorgaan met de negen partijen, terwijl De Wever aan Vlaamse kant de linkse partijen het liefst weg wil. De N-VA-voorzitter zei twee weken geleden in "De zevende dag" dat er best snel een formateur aan zet komt, maar dat vindt Di Rupo nog te vroeg.

Beke werd op 2 maart tot onderhandelaar benoemd. Hij volgde Didier Reynders (MR) op, die het een maand als informateur had geprobeerd. Beke moest "een akkoord over de staatshervorming voorbereiden".

De CD&V'er heeft de afgelopen twee maanden hoofdzakelijk vergaderd met de twee verkiezingsoverwinnaars Di Rupo en De Wever. De onderhandelaar heeft een eindrapport opgesteld met enkele voorstellen over BHV, over de financieringswet en over de overheveling van delen van de gezondheidszorg en het arbeidsmarktbeleid. Vooral bij die laatste twee aspecten zou er vooruitgang zijn geboekt.