Opnieuw 16 Jemenieten doodgeschoten

Bij een betoging van de oppositie in Jemen zijn opnieuw 16 manifestanten doodgeschoten door het leger. De politieke crisis in het land zit muurvast nu een compromis over de machtsoverdracht op de klippen is gelopen.

Volgens getuigen probeerde een grote groep betogers in de hoofdstad Sanaa op te rukken naar het presidentiële paleis. Daar zijn de manifestanten niet geraakt, want in de buurt van het omroepgebouw openden soldaten het vuur.

Daarbij zouden volgens medische bronnen 16 betogers zijn doodgeschoten en vielen er 230 gewonden. De betoging heeft de regering opgeroepen om "het bloedbad te stoppen".

Ook in de steden Taizz, Hodeida en Dhammar zouden er bij betogingen opnieuw mensen zijn doodgeschoten. De aanhangers van president Ali Abdullah Saleh willen overigens zelf massaal op straat komen.

De politieke crisis in Jemen zit muurvast nadat onlangs een compromis over de machtsoverdracht dat door de Golfstaten was bemiddeld, is afgeketst op een njet van president Saleh. Op het laatste ogenblik weigerde die om het document te tekenen.

De crisis duurt nu al maanden. Los daarvan zijn er sjiitische rebellen actief in het noorden, komt het zuiden op voor meer autonomie of zelfstandigheid en is het terreurnetwerk Al Qaeda in het oosten van Jemen aanwezig.