Psychologisch drama rolt over de tongen in Cannes

De Schotse regisseur Lynne Ramsay heeft in Cannes haar nieuwste prent "We need to talk about Kevin", de enige Britse kanshebber op de Gouden Palm, voorgesteld. De reacties op het zwarte drama waren gemengd. Een aantal toeschouwers verliet de zaal vroegtijdig, anderen gaven een daverend applaus.

In "We need tot talk about Kevin" speelt Tilda Swinton de moeder van een sadistische zoon. De moeder-zoonrelatie wordt niet gekenmerkt door liefde, maar wederzijdse haat die uiteindelijk een hoogtepunt bereikt. Ook de schuldvraag staat centraal.

"Een psychologische horrorprent", omschrijft Ramsay zelf. Hoewel het volgens haar nooit de bedoeling is geweest in te zoomen op geweld. Geweld is ook amper te zien in de film. "Het gaat niet om feiten, maar om gevoelens", legt Ramsay uit.

Voor Swinton (50), moeder van een tweeling, stond haar rol dichtbij het dagelijkse leven. "Ouder zijn, is ook een bloederige zaak", grapte de actrice op de persconferentie. Swinton is een van de favorieten voor de award voor beste actrice.

De 18-jarige Ezra Miller die Kevin vertolkt, moest op de persconferentie toegeven dat hij zich toch een beetje verwant voelt met zijn moordend personage: "Het is menselijk dat goed en kwaad in ons zit."

Foster blijft Gibson steunen ondanks onbegrip

Op het Filmfestival van Cannes wordt ook "The beaver" van Jodie Foster en Mel Gibson vertoond. Foster, die een rol in de film vertolkt én regisseert, voert voornamelijk zelf de promotie. Gibson verzeilde de afgelopen jaren van het ene schandaal (dronken achter het stuur, antisemitische uitlatingen) in het andere. Recent wordt de 40-jarige acteur ervan beschuldigd geweld te hebben gebruikt tegen zijn ex-vrouw.

In een interview met de BBC wenst Foster niet te reageren op de schandalen. Voor haar blijft Gibson "een van de grootste filmmakers in de VS" en levert hij in "The beaver" een "grootse, krachtige prestatie". Haar samenwerking met Gibson stuit op heel wat onbegrip. "Het is ongelofelijk moeilijk een film uit te brengen met zoveel controverse", geeft ze toe. "Het is moeilijk voor hem, voor ons."

In "The beaver" speelt Gibson een zwaar depressieve man die dankzij en via een knuffel -in de vorm van een bever- over zijn problemen kan praten.