Romeinen op de vlucht door oude voorspelling

Tientallen jaren geleden zou Raffaele Bendani – een seismoloog volgens de ene, een pseudowetenschapper volgens de andere – een gewaagde voorspelling hebben gedaan: Rome zou op 11 mei 2011 getroffen worden door een vernietigende aardbeving. Reden genoeg voor veel Romeinen om de stad uit te vluchten gisteren.

Volgens Bendani zouden de bewegingen van verschillende planeten seismische activiteiten veroorzaken, waardoor het voor hem mogelijk werd om aardbevingen te voorspellen. Volgens zijn aanhangers voorspelde hij tientallen jaren geleden dat Rome in 2011 zou getroffen worden door een vernietigende aardbeving, een bewering die aan geloofwaardigheid won, nadat hij eerdere zware aardbevingen correct had voorspeld. (zie kaderstuk)

Op sommige plaatsen in Rome was ruim de helft van alle winkels gesloten “om persoonlijke redenen”. Ook op de scholen was te zien dat de mensen geen risico’s wilden nemen. “Mijn dochter vroeg om thuis te mogen blijven”, zegt een vrouw op CNN, “maar ik heb haar toch naar school gestuurd. Blijkbaar waren veel klasgenoten wel afwezig.”

Ook de politie maakte melding van drukker verkeer op de wegen die Rome verbinden met het platteland. En de krant La Reppublica heeft cijfers gepubliceerd die aantonen dat in vergelijking met dezelfde dag vorig jaar, 20 procent meer Romeinen een dag vakantie hebben genomen.

Verschillende seismologen in Italië hebben de voorspelling al larie en apekool genoemd. Het geofysisch observatorium van Faenza, tevens de geboorteplaats van Bendani, heeft gisteren een opendeurdag gehouden om het publiek met video’s en lezingen duidelijk te maken dat het voorspellen van aardbevingen bijna onmogelijk is.

Nog volgens het observatorium is er in de geschriften van de man geen enkele vermelding te vinden van een aardbeving op 11 mei in Rome. “Datum noch plaats zijn terug te vinden”, aldus voorzitster Paola Lagorio.

"De man die aardbevingen kon voorspellen"

In november 1923 voorspelde de man dat er een zware aardbeving zou volgen op 2 januari 1924. Hij liet die bewering bewaren door een notaris. De aardbeving volgde wel degelijk, zij het twee dagen later dan hij had voorspeld. De man werd op slag een beroemdheid in zijn land. De krant Corriere della Sera had het op de voorpagina over “de man die aardbevingen kan voorspellen.”

Zijn al bij al juiste voorspelling van de aardbeving in 1924 was reeds zijn tweede krachttoer. Eerder had hij het ook al bij het rechte eind bij de aardbeving in Avezzano, in 1915. Toen kwamen 30.000 mensen om het leven. Ook de aardbeving in Friuli, op 6 mei 1976 had hij vooraf aangekondigd. Bij dat natuurgeweld vielen er 1.000 doden.

De man werd voor zijn juiste voorspellingen beloond door de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Die ridderde Bendani op voorwaarde dat hij publiekelijk geen voorspellingen meer zou doen, om paniek te vermijden. Deed hij toch nog voorspellingen, zou hij het land worden uitgezet.

Tot aan zijn dood in 1979 heeft Bendani zijn theorie over de aardbevingen nooit wetenschappelijk bewezen. Bendani zou ook voorspellingen hebben gedaan over aardbevingen die na zijn dood zouden plaatsvinden. Een poging om zijn geschriften te verbranden, uit vrees voor paniekreacties, lukte slechts gedeeltelijk. Zijn aanhangers beweren dat de jaartallen 2011 en 2012 worden vermeld in die geschriften.

lees ook