Turnhout is Cultuurstad van Vlaanderen in 2012

De Kempische stad Turnhout mag zich in 2012 een jaar lang "Cultuurstad van Vlaanderen" noemen. De stad treedt daarmee in de culturele voetsporen van Oostende, dat in 2010 de titel droeg. Turnhout viert in 2012 zijn 800e verjaardag.

De vzw Turnhout 2012 heeft meer dan 200 evenementen op stapel staan om het feestjaar op te luisteren. De organisatie wil naar eigen zeggen "breed programmeren". "Cultuur is er voor iedereen. Voor jong en oud, voor kenners en leken", zo luidt het.

Acteur Stany Crets die opgroeide in Turnhout is het gezicht en het uithangbord van Turnhout 2012.

De titel van Vlaamse cultuurstad wordt tweejaarlijks door de Vlaamse regering toegekend. Concreet houdt de benoeming een subsidie in waarmee de stad de participatie aan sport, cultuur en jeugdwerk moet verhogen.