Vroeg beginnen met aidsremmers verkleint risico

Seropositieven vroeg behandelen met aidsremmers vermindert het risico dat ze hun partner met het hiv-virus besmetten. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een uitgebreid klinisch onderzoek waarover de krant The New York Times bericht.

Als met het virus geïnfecteerde mensen meteen aidsremmers krijgen in plaats van te wachten tot hun immuniteitssysteem achteruitgaat, is er 96 procent minder kans dat zij hun seksuele partner met het hiv-virus besmetten. Het hiv-virus kan leiden tot aids, een ziekte die het immuniteitssysteem aantast.

Vroegere studies die het potentieel van aidsremmers aantoonden, waren (slechts) waarnemend of epidemiologisch van aard, zegt directeur Anthony Fauci van het Amerikaans Instituut voor Allergieën en Infectieziektes, dat de 73 miljoen dollar kostende studie heeft gefinancierd.

De onderzoekers hebben gewerkt met 1.763 stellen in 14 steden over 4 continenten. Bij elk stel was een partner met hiv besmet. Bij de helft van de door het toeval uitgekozen koppels kreeg de geïnfecteerde partner aidsremmers van zodra was vastgesteld dat hij of zij positief testte op het virus. Bij de andere helft startte de behandeling pas toen het immuniteitssysteem beneden een CD4-waarde van 250 was gedaald. De CD4 meet de kracht van dat afweersysteem.

Bij 28 koppels raakte de andere partner tijdens het onderzoek besmet met een stam van hiv die genetisch bewezen van zijn of haar partner kwam. Van die 28 infecties waren er 27 koppels bij van wie de geïnfecteerde partner nog geen behandeling had gekregen.

"Wetenschappelijke doorbraak"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNAIDS reageren positief op de studie. "Deze wetenschappelijke doorbraak verandert een en ander (...) Ze plaatst de behandeling met aidsremmers op het niveau van nieuwe preventiemogelijkheden", zegt Michel Sidibé, de directeur van UNAIDS.

"Deze vooruitgang is cruciaal want we weten dat besmetting via seksuele betrekkingen goed is voor 80 procent van het aantal nieuwe gevallen", zegt directrice Margaret Chan van de WHO.

"Het gebruik van het condoom is zeker even efficiënt" relativeert Guido Vanham Van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, "en het een kan het ander niet vervangen want men gaat ervan uit dat men natuurlijk de medicatie strikt neemt en dat men weet dat een van beide partners besmet is, en dat is lang niet altijd het geval."