Ware Finnen willen niet in de regering

In Finland zal de nationalistische partij Ware Finnen niet in de nieuwe regering stappen. Die partij kan zich niet verzoenen met het Europese reddingsplan voor Portugal.

Onlangs waren de Ware Finnen van partijleider Timo Soini (boven) door hun groot verkiezingssucces uitgegroeid tot de derde partij van het land, na de conservatieven en de sociaaldemocraten. Die twee partijen zijn het nu samen met de groenen eens geworden over een Finse goedkeuring voor het Europese financiële hulpplan voor Portugal.

De Ware Finnen hadden op voorhand gezegd dat ze niet in een regering zouden stappen die dat hulpplan zou goedkeuren. Ze beloven wel een harde oppositie te gaan voeren.

Finland is een van de eurolanden met de beste kredietwaardigheid en was belangrijk om het hulpplan voor Portugal goed te keuren. Mocht dat niet gebeuren, zou de eurozone flink onder druk gekomen zijn, maar vanuit Helsinki is het licht dus op groen gezet.

Nog vandaag heeft de Bondsdag, het lagerhuis van het Duitse parlement, het hulpplan van 78 miljard euro van de EU en het Internationaal Muntfonds goedgekeurd.

lees ook

    Meest gelezen