Wordt Gingrich Obama's uitdager in 2012?

Newt Gingrich (foto) heeft aangekondigd dat hij de Republikeinse kandidaat wil zijn bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012. Als hij de nominatie verzilvert, neemt hij de handschoen op tegen president Barack Obama.

De 67-jarige Gingrich lanceerde zijn campagne via Twitter, Facebook en via zijn website. Hij is tot nu toe de bekendste Republikein die zich in de strijd werpt. "Ik geloof dat we opnieuw hoop kunnen brengen voor Amerika", zegt hij.

Terwijl de populariteit van Barack Obama piekt na de dood van Osama bin Laden, is de Republikeinse partij op zoek naar een uitdager voor de Democratische president. Op dit moment heeft de partij niet echt een serieuze uitdager voor Obama in huis, zo lijkt het.

Maar Gingrich heeft enkele troeven in handen. In de jaren 90, toen Bill Clinton president was, was Gingrich enkele jaren de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Hij was toen het boegbeeld van de Republikeinse partij op het gebied van besparingen, schuldafbouw en begrotingsdiscipline. Dat zijn thema's die nu opnieuw erg actueel zijn geworden in de VS. Eind 1995 kwam het onder impuls van Gingrich zelfs tot een "government shutdown" omdat er geen akkoord over de begroting werd gevonden.

Wat in het nadeel van Gingrich kan spelen is dat hij al twee keer gescheiden is en nu bij zijn derde vrouw is, iets wat bij de Republikeinen moeilijk ligt. Ook heeft hij in zijn periode als voorzitter van het Huis 84 deontologische klachten tegen zich opgestapeld.

Nu er een eerste serieuze kandidatuur is voor de Republikeinse presidentskandidaat, wordt verwacht dat er nog kandidaten volgen voor de zomer. De komende maanden moeten zij dan voldoende geld zien binnen te halen om campagne te kunnen voeren. Begin 2012 volgen dan de voorverkiezingen in de 51 staten, de echte strijd waarbij de Republikeinen uitmaken wie in november de tegenkandidaat van Barack Obama wordt.

Andere mogelijke Republikeinse kandidaten zijn Mitt Romney, ex-gouverneur van Massachussets en Sarah Palin, in 2008 nog de running mate van presidentskandidaat John McCain.