"Eén van de twee moet ooit premier worden"

Annemie Turtelboom (Open VLD) is het eens met N-VA-voorzitter Bart De Wever dat er nood is aan een kandidaat-premier, zodat er "eindelijk over inhoud" kan worden gepraat. Maar ze wijst ook naar hem. De twee twijfelaars moeten keuzes maken, vindt Turtelboom.

De Vlaamse kranten waren het er in de commentaarstukjes vrijwel unaniem over eens dat het hoog tijd is dat er een formateur wordt aangesteld, iemand die kandidaat-premier is en zijn partners kiest. N-VA-voorzitter Bart De Wever deelt die analyse. De komende 10 weken moet er volop op de formatie worden ingezet, want na de zomer wordt een akkoord maken zo goed als onmogelijk, vindt hij.

Ook Annemie Turtelboom is het ermee eens dat er nu een kandidaat-premier moet opstaan. Dan kan het eindelijk over de inhoud gaan, benadrukte ze in "De ochtend". "Dan kunnen we stoppen met alle verhalen over ik wil wel formateur worden, maar geen premier zijn, ik wil wel premier zijn, maar geen formateur, ik wil wel dit en ik wil wel dat, ik wil het niet met socialisten en dan misschien toch weer wel."

Turtelboom doet naar eigen zeggen niet alleen een oproep aan Elio Di Rupo (PS) om als kandidaat-premier op te staan, maar "aan de twee mensen". "De kiezers hadden twee sterke leiders gekozen, maar hebben in ruil daarvoor twee sterke twijfelaars gekregen. Waarbij de ene twijfelaar over de andere twijfelaar zegt dat hij niet mag twijfelen."

"Stop hier toch gewoon mee. Dat ze het onder hun tweeën uitvechten wie premier wordt, dat die een tekst schrijft en daarmee naar de partijen gaat en dat we dan eindelijk kunnen beginnen met waar het echt om gaat: de lijnen uittekenen waar we met België naartoe gaan de komende jaren. Eén van die twee zal ooit premier moeten worden. Als geen van de beiden daarvoor ambitie heeft, dan hebben we een gigantisch probleem."

Turtelboom gelooft dat er in de komende 10 weken zeker een regering op de been kan worden gebracht. "Alle teksten liggen klaar, alle analyses liggen klaar, het werk dat Wouter Beke heeft gedaan, is denk ik zeer goed werk geweest. We kunnen toch niet blijven inventarissen schrijven met mogelijke denkpistes."