"Historische kans hangt aan zijden draadje"

De organisatie voor de mensenrechten Amnesty International roept het Westen op om de hervormingen in de Arabische wereld volledig te steunen. In haar jaarrapport stelt de organisatie dat daar een historische kans ligt voor de mensenrechten.
Secretaris-generaal van Amnesty International Salil Shetty stelt het rapport voor

Regeringen die hun volk onderdrukken, zijn een gevaar voor de historische strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid in de Arabische wereld, stelt Amnesty International. De organisatie bekritiseert de machthebbers in Libië, Syrië, Bahrein en Jemen voor hun harde optreden tegen vreedzame manifestanten om aan de macht te blijven. Door de repressie hangt een Arabische lente aan een zijden draadje.

De mensenrechtenorganisatie, die dit jaar haar 50e verjaardag viert, roept de westerse landen op hun politieke steun aan repressieve regimes onmiddellijk op te geven en de hervormingen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en elders volledig te ondersteunen.

"Libië, Syrië, Bahrein, Jemen twijfelen niet om op betogers te slaan, ze te verminken en te vermoorden", zegt Karen Moeskops, directeur van Amnesty Vlaanderen. "Maar ook landen als Azerbeidzjan, China en Iran, die smoren zelfs alle mogelijkheden van protest direct in de kiem."

Amnesty prijst de mobiliserende kracht van sociale media in de strijd voor de mensenrechten. "Sociale media hebben ervoor gezorgd dat de wereld kon zien wat er in die landen gebeurde, heeft ervoor gezorgd dat mensen solidariteit konden tonen, dat de mensen ter plaatse die solidariteit konden voelen en dat we gewoon mee actie konden voeren", aldus Moeskops.

In het jaarrapport van Amnesty International worden 89 landen genoemd waar de vrije meningsuiting wordt beperkt. Zeker 98 landen maakten zich het voorbije jaar schuldig aan foltering, en in minstens 54 landen werden oneerlijke processen gevoerd. Ook ons land staat erin, omdat de opvang van asielzoekers een pijnpunt blijft volgens Amnesty.