"Ik ben ergens waar jullie me niet kunnen raken"

De Libische televisie heeft een audioboodschap van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi uitgezonden die moet bewijzen dat hij ongedeerd is. Eerder vandaag had de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini gezegd dat Khaddafi Tripoli had verlaten en dat hij mogelijk gewond is.

"Ik zeg tegen de kruisvaarders dat ik ergens leef waar ze mij niet kunnen raken. Ik leef in de harten van miljoenen mensen", daagt Khaddafi de NAVO uit in zijn audioboodschap. "Ik bedank alle leidinggevenden die bezorgd om mij zijn na de laffe aanvallen van gisteren."

Eerder vandaag had de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini gezegd dat Khaddafi Tripoli had verlaten en dat hij mogelijk gewond was. Het is niet duidelijk waar Frattini die informatie haalt, maar Rome had tot voor kort goede relaties met Libië.

Vandaag heeft het Internationale Strafhof ook aanklachten geformuleerd tegen drie toplui van het regime van Khaddafi. Die worden beschuldigd van moord en geweld tegen burgers. Mogelijk wordt Khaddafi zelf vervolgd.

Bombardementen en onrust in Tripoli

De voorbije nacht en dag heeft de NAVO opnieuw tal van bombardementen uitgevoerd in en rond de Libische hoofdstad Tripoli. Daar zou voor het eerst in weken opnieuw protest zijn uitgebroken.

Volgens tal van bronnen zijn mensen vandaag opnieuw de straat opgegaan in een aantal wijken van Tripoli. De inwoners zouden vooral boos zijn over de groeiende tekorten aan brandstof, medicijnen en voedsel. De prijzen zijn fors gestegen en voor bakkerijen en tankstations staan er lange rijen.

Andere getuigen melden dat er ook geschoten is, onder meer nabij een hotel waar buitenlandse journalisten verblijven. Die mochten evenwel niet naar buiten om te verifiëren wat er aan de hand was.

Bij het begin van het volksprotest in Libië zijn er ook een aantal betogingen geweest in Tripoli, maar die werden toen brutaal uiteengeschoten door het leger. Sindsdien is Tripoli stevig in de greep van het regime van Moe'ammar al-Khaddafi gebleven.

Mocht er echter opnieuw protest uitbreken, zou dat zware gevolgen kunnen hebben voor de greep van Khaddafi op het westen van het land. Die greep lijkt toch al verzwakt door de mislukte belegering van de rebellenenclave Misurata en de recente opmars van de opstandelingen rond die stad.

In de stad Brega zijn 16 doden gevallen bij een Navo-bombardement, vorige nacht. Dat meldt de Libische staatstelevisie.

VS ontvangt rebellendelegatie

Nog vandaag is een delegatie van de Libische opstandelingen ontvangen door de Amerikaanse regering in Washington. Het gaat om vertegenwoordigers van de rebellenraad in de oostelijke stad Benghazi. De VS zou bereid zijn om bevroren tegoeden van het Khaddafi-regime ter beschikking te stellen van de rebellen, maar over wapens is Washington eerder voorzichtig.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft intussen honderden Libische en Afrikaanse vluchtelingen gered. Die waren vanuit Libië naar het onherbergzame noorden van Tsjaad gevlucht. Ze zijn nu overgebracht naar grote steden in Tsjaad waar ze voedsel en geneeskundige verzorging krijgen.