Communisten verliezen fors in India

Bij de regionale verkiezingen in India heeft de communistische partij een historische nederlaag geleden. De communisten verloren de macht in de staat West-Bengalen, waar ze sinds '77 aan de macht waren.

Er werd vooral uitgekeken naar West-Bengalen, de deelstaat die sinds '77 stevig in handen was van de communistische partij. Het was het langst regerende communistische regime dat democratisch verkozen was.

Dat verandert nu de lokale Trinamool-partij de verkiezingen gewonnen heeft. Trinamool kwam in West-Bengalen op met de steun van de Congrespartij van de Gandhi's en van federaal premier Manmohan Singh.

De communisten verloren ook de macht in de zuidelijke deelstaat Kerala en blijven nu enkel nog regeren over de kleine staat Tripura.

De deelstaatverkiezingen waren een opluchting voor de Congrespartij van premier Manmohan Singh. Over twee jaar zijn er parlementsverkiezingen voor het federale parlement in India.